Binnenkort te zien

QT8 - Quentin Tarantino: The First Eight

woensdag 20 januari - 23.15 uur - NPO 2

Op zijn vijftiende verlaat hij school om in een videotheek te gaan werken, waar hij alles ziet dat los en vast zit. Langzaam ontwikkelt hij zich tot een succesvol scriptschrijver en regisseur met een unieke stem. Een documentaire over de eerste acht films uit Quentin Tarantino’s oeuvre.

De kleur van Blue Note

vrijdag 22 januari - 14.00 uur - NPO 2

De bijzondere geschiedenis van het platenlabel dat in 1939 in New York wordt opgericht door twee Joods-Duitse immigranten. Vanuit hun passie voor de jazz zoeken ze samenwerking met Afro-Amerikaanse muzikanten en moedigen ze hen aan om nieuwe muziek te componeren.

Kubrick over Kubrick

woensdag 27 januari - 23.15 uur - NPO 2

Filmlegende Stanley Kubrick laat twee decennia na zijn dood dankzij oude openhartige audio-interviews opnieuw van zich horen. In gesprek met filmcriticus Michel Ciment reflecteert hij op zijn oeuvre en vertelt hij over zijn unieke werkwijze.

Ronnie Wood: Somebody up there likes me

vrijdag 29 januari - 13.40 uur - NPO 2

Portret van de charismatische gitarist Ronnie Wood als muzikant, schilder en overlever van een leven vol drank- en drugsgebruik.

Nu online

Paul Verhoeven en de comeback van Showgirls

Paul Verhoeven en de comeback van Showgirls

De filmcritici buitelen in 1995 over elkaar heen bij het neersabelen van Paul Verhoevens Showgirls. De film flopt genadeloos in de bioscoop, maar haalt vervolgens 100 miljoen dollar op via video- en dvd-verkoop en groeit in 25 jaar uit tot een cultklassieker. Is Showgirls eigenlijk een miskend meesterwerk?

Aretha Franklin - Soul Sister

Aretha Franklin - Soul Sister

Aretha Franklin is de onbetwiste Queen of Soul. In Soul Sister ligt de focus op haar speciale band met Detroit en de rol die ze eind jaren zestig speelt in de vrouwen- en burgerrechtenbeweging.

Bernard Haitink - De Mysterieuze Maestro

Bernard Haitink - De Mysterieuze Maestro

Na 65 jaar dirigeren gaat Bernard Haitink op 90-jarige leeftijd met pensioen. ‘De kunst van het dirigeren is het omhelzen van een orkest zonder ze te verstikken. En dat is wat ik mijn hele leven heb geprobeerd te bereiken.’