Het Uur van de Wolf

Documentaire-programma waar alle kunstvormen in de etalage worden gezet. Veelkleurige films van en over spraakmakende kunstenaars en artiesten; vol verhalen die getuigen van nieuwsgierigheid en een eigenzinnige visie. Documentaires die worden gemaakt vanuit de kracht van verbeelding en willen inspireren, verbinden, ontroeren en ons het liefst ook laten nadenken.

Free Space

Onder druk van activistische groepen wordt kunst steeds vaker gecanceld om ideologische redenen, vanwege ‘culturele toe-eigening’ of vanwege het verlangen naar een safe space. De kleur en gender van de kunstenaar lijken daarbij allesbepalend te zijn. Hoe verhoud je je hiertoe als kunstenaar? Is dit een verontrustende ontwikkeling of juist een teken van emancipatie? En wat betekent het voor de vrijheid van expressie?

Hallelujah - Leonard Cohen

‘I heard there was a secret chord…’ Hallelujah van Leonard Cohen is een tijdloze klassieker, even geschikt voor bruiloften en begrafenissen als voor karaokefeesten, met een tekst die nog altijd een mysterie is. Het is moeilijk voor te stellen dat het lied bijna een stille dood gestorven was. In de documentaire Hallelujah - Leonard Cohen, a Journey, a Song reizen we aan de hand van dit iconische nummer door het leven en de carrière van zanger en poëet Leonard Cohen.

Getekend verzet

Tekenen alsof je leven ervan afhangt. Dat is wat de Egyptische cartoonist Doaa el-Adl doet. Ze is één van de weinige vrouwelijke dagbladcartoonisten van Egypte, en wordt gelauwerd en gewaardeerd zowel in eigen land als internationaal. Op World Press Freedom Day werd ze verkozen tot de beste journalistieke cartoonist. Maar helaas, prijzen zijn niet haar enige oogst. Doodsbedreigingen, intimidatie en een justitieel onderzoek zijn het lot van een vrouw die met haar prenten het patriarchaat in de Arabische wereld ter discussie stelt.

Eddie Murphy – Hollywood’s Black King

Hij heeft de meest aanstekelijke lach van Hollywood en verlegde de grenzen van humor met zijn spraakmakende stand-up comedy shows: acteur en comedian Eddie Murphy. De documentaire Eddie Murphy – Hollywood’s Black King toont hoe Murphy Amerika uitdaagt op het gebied van identiteitskwesties en hoe hij in zijn lange carrière de wereld aan het lachen maakt.

Simple Minds – Everything is Possible

Met hun megahits als Don’t You (Forget About me), Alive and Kicking en Promised You a Miracle vormen ze de soundtrack van de jaren 80: new wave band Simple Minds. Maar voordat ze wereldwijd in de grootste stadions speelden, waren het slechts vijf tieners met een droom. Simple Minds: Everything is Possible vertelt voor het eerst het verhaal van de meest invloedrijke Schotse band in de geschiedenis.Een jongensdroom die werkelijkheid wordt.  

Swan Song

Het is het bekendste ballet ter wereld: Het Zwanenmeer,met de wereldberoemde muziek van Tsjaikovski. Karen Kain, voormalig topballerina en artistiek leider van het Nationale Ballet van Canada, hoopt dat een nieuwe uitvoering van dit ballet de kroon op haar werk wordt. Aan het eind van haar lange carrière zal ze voor het eerst zelf de regie voeren over deze mega-productie. Wat ze zich hiermee op de hals haalt is te zien in Swan Song, een documentaire over de enorme toewijding van Kain en haar dansers, en de offers die ze brengen in hun streven om iets unieks en betekenisvols te creëren.

La Singla – De stille flamenco

Een doof Spaans meisje groeit uit tot de beste flamencodanseres van de wereld. Hoe? Door goed, heel goed naar de handen van de gitarist te kijken en de trillingen te voelen. Eén, twee, drie! Vier! Vijf! Ze wordt geroemd om haar uitzonderlijke expressie en komt in contact met grootheden als Salvador Dalí en Juan Miró. Op het hoogtepunt van haar carrière verdwijnt ze plots van het podium, voorgoed.

Tinkebell - Who Killed the Blue Bird?

Kunstenares Katinka Simonse, alias Tinkebell, is een omstreden, raadselachtig én zeer mediageniek fenomeen. In haar universum bestaat geen onderscheid tussen leven, kunst en activisme; Tinkebell is zelf haar eigen kunstwerk. Alles wat ze op haar levenspad tegenkomt kan onderdeel worden van haar verhaal; het verhaal over Tinkebell die de wereld wil redden.

Cesária Évora – Diva op blote voeten

20 februari 2024 om 22.40 uur bij de NTR op NPO 2.

Ze wordt ‘de diva op blote voeten’ genoemd, maar wereldster Cesária Évora (1941-2011) was wars van divagedrag. Met haar uit het leven gegrepen nummers zoals het beroemde Sodade verovert ze vanaf de jaren negentig de wereld, staat ze op de grootste podia en wint ze een Grammy Award. Ze zingt over liefde, heimwee en nostalgie, altijd blootsvoets, zonder haar sobere afkomst te vergeten. Zelf zegt ze simpelweg: “Ik hou gewoon niet van schoenen.”

Thuis bij de familie K.

Woensdag 24 januari 2024, 20.25 uur bij de NTR op NPO 2.

Hoe verover je een plek in de Nederlandse samenleving? Wanneer ben je hier echt thuis? En welke rol spelen je ouders en afkomst hierbij? Dit zijn de vragen waar de succesvolle theatermaker Sadettin Kirmiziyüz (1982) al meer dan een decennia lang zeer persoonlijke voorstellingen over maakt.

De Vereniging Rembrandt, een uitzonderlijk jaar

Te zien op 10 januari om 20.25 bij de NTR op NPO 2.
Wie aan Nederlands erfgoed denkt, noemt al gauw onze grote schilders: Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en Frans Hals. In de 19e eeuw was echter het grootste deel van deze topkunst niet in Nederlandse handen: hele collecties werden opgekocht door buitenlandse liefhebbers. Tótdat de Vereniging Rembrandt in 1883 opstond om daar een stokje voor te steken. Vandaag, 140 jaar later, is de Vereniging nog steeds medebepalend voor wat kunstliefhebbers in de Nederlandse musea te zien krijgen.

Jochem Myjer - Nog eentje dan

Te zien op 8 januari 2024, 23.00 uur bij de NTR op NPO 2 (herhaling uit 2020)
De documentaire biedt een unieke kijk op Jochem Myjer achter de schermen en volgt hem dicht op de huid wanneer hij doorweekt en uitgeput van het podium af komt. De mensen om hem heen willen hem beschermen tegen zijn eigen grenzeloze behoefte het iedereen naar de zin te maken. Want daarmee doet hij uiteindelijk zichzelf tekort.

Barbara Stok - Hoe goed te leven

Dinsdag 5 december 2023, 22.35 uur bij de NTR op NPO 2.
De Groningse stripmaker Barbara Stok krijgt al ruim twintig jaar wereldwijde lof voor haar werk. Ze weet als geen ander filosofische ideeën met humor te verbeelden in haar boeken die in vele talen verschijnen. De Volkskrant noemde haar graphic novel ‘De filosoof, de hond en de bruiloft’, over de filosofe Hipparchia, één van de beste boeken van 2022. Achter de kleurrijke tekeningen schuilt een striptekenares met een eigenzinnige levensfilosofie. Haar levensmotto is een uitspraak van Epicures: “Wie genoeg weinig vindt zal nooit genoeg hebben”.

Denzel Washington - An American Model

Dinsdag 12 december 2023, 22.35 uur bij de NTR op NPO 2.

Hij speelt gangsters, actiehelden en historische figuren in de grootste films in Hollywood en is volgens The New York Times de beste acteur van de 21ste eeuw: Denzel Washington. Wie is de gesloten man achter deze successen? Aan de hand van talloze filmfragmenten uit zijn carrière schetst regisseur Sonia Dauger het beeld van een topacteur die niet in één hokje te plaatsen is. 

Brian Wilson - Long Promised Road

Hij wordt beschouwd als één van de grootste popcomponisten van de 20e eeuw: Brian Wilson. Het muzikale brein achter The Beach Boys en schrijver van hits als Good Vibrations, Wouldn’t it be nice en Surfin U.S.A.Maar achter zijn unieke harmonieën schuilt een getroebleerde man die tot op de dag van vandaag geplaagd wordt door psychische problemen. De documentaire Brian Wilson – Long Promised Road is een emotionele roadtrip door het leven van dit muzikale genie. De grote hits en successen komen aan bod, maar ook de diepe dalen van mentale problemen, zijn drugsgebruik en het misbruik door zijn psychiater.

Onlangs uitgezonden

Lokaal 205
Dinsdag 24 oktober 2023 om 22.45 uur bij de NTR op NPO 2
Nederlandse musicalsterren schitteren op podia in de hele wereld. Dat is niet verrassend, want ze worden in ons land op het hoogste niveau opgeleid. Ze moeten perfect kunnen acteren, dansen en zingen tegelijk. Een combinatie van totaal verschillende vaardigheden, vergelijkbaar met al voetballend een rekensom oplossen. In de documentaire Lokaal 205 neemt regisseur Paul Cohen de kijker mee naar een plek waar de sterren van de toekomst worden voorbereid op een leven in de schijnwerpers: Lokaal 205 van de Fontys Hogeschool in Tilburg. 

Herhaling: Donderdag 2 november 2023, 23:25 uur.
Joni Mitchell - Lady Blue

Met haar unieke stem en poëtische teksten wordt de Canadese zangeres en songwriter Joni Mitchell (1943) het vrouwelijk boegbeeld van de hippiegeneratie van de late jaren 60. Haar album Blue, meer dan vijftig jaar geleden uitgebracht, wordt nog altijd beschouwd als een van de beste uit de muziekgeschiedenis: het is overweldigend persoonlijk en openhartig. Deze documentaire schetst de lange loopbaan van deze veelzijdige zangeres.

Moonage Daydream

Dinsdag 17 oktober 2023 om 22.20 uur op NPO 2
Hij is één van de invloedrijkste muzikanten van de laatste 50 jaar: popfenomeen David Bowie. Een jaar na zijn dood opent de Amerikaanse regisseur Brett Morgen als eerste de schatkamer van persoonlijke archieven van Bowie. Het resultaat is de veelgeprezen documentaire Moonage Daydream, een audiovisuele ruimtereis door Bowie’s universum en dat van zijn alter ego Ziggy Stardust. De hallucinante stroom aan beelden wordt ondersteund door originele uitvoeringen en nieuwe remixes van Bowies muziek: 48 stuks maar liefst. Space Oddity, Sound and Vision, Modern Love en Let’s Dance, allemaal komen ze langs. Dit is niet alleen Bowie zoals je hem niet eerder zag, maar ook Bowie zoals je hem nooit eerder hoorde.          

Bertolf in Bluegrass

Dinsdag 10 oktober 2023 om 22.35 uur op NPO 2
Al van kinds af aan heeft singer-songwriter en multi-instrumentalist Bertolf een droom: een album maken met enkel bluegrass, het muziekgenre van zijn jeugd. In de documentaire ‘Bertolf in Bluegrass’ is het zover. In 2022 reist hij af naar Nashville, het Mekka voor countrymuziek, voor de opnames van een nieuw album. Wordt hij ook geaccepteerd door Amerikaanse professionals die zijn opgegroeid met het genre?

Nu te zien:

Mag ik je aanraken?

Dinsdag 3 oktober 2023 om 22.40 uur op NPO 2
Regisseur (Supernova, 2014), actrice (De Droom van de Jeugd, 2023) en scenarioschrijver Tamar van den Dop toont met Mag ik je aanraken? hoe het is als acteur in Nederland om een seksscène te spelen. Tegen de achtergrond van het streven naar een meer inclusieve en gelijkwaardigere samenleving, onderzoekt ze samen met verschillende acteurs hoe de verbeelding van intimiteit in films de afgelopen decennia tot stand kwam.

Robert De Niro, Hiding in the Spotlight

Dinsdag 29 augustus 2023 om 22.10 uur.

Robert De Niro is misschien wel de beste acteur van zijn generatie. Hoe gewelddadig zijn personages ook zijn, hij weet ze iets menselijks te geven en zelfs kwetsbaar te maken. Maar wie is deze method actor, die vragen over zijn persoonlijke leven het liefst ontwijkt? Met behulp van archiefmateriaal en filmfragmenten ontrafelt regisseur Jean-Baptiste Péretié de man die zich zelfs in het volle licht van de camera weet te verbergen.

De uitgesproken stem van Billie Holiday – Herhaling van 2022

Dinsdag 4 juli om 22.40 uur

Ze was de best betaalde zwarte artiest van haar tijd en kampte haar hele leven met verslavingen. Dat was voor zangeres Billie Holiday de manier om het geweld, de vrouwenhaat en het racisme het hoofd te bieden. In de documentaire ‘De uitgesproken stem van Billie Holiday’ krijgen we een inkijk in het turbulente leven van één van de grootste jazz-legendes, dat naast het podium weinig glamour kende.

Het zit in mijn hart

Woensdag 5 juli 2023 om 22.20 uur

Theatergroep KamaK bestaat uit professionele acteurs met een verstandelijke beperking. Zodra regisseur Saskia Boddeke hun voorstelling Furia zag, wist ze: hier wil ik wat mee.
Het resultaat is Het zit in mijn hart; een hybride film waarin feit en fictie in elkaar overlopen, soms ook voor de acteurs zelf, die hun geacteerde emoties ten diepste doorvoelen.

DEPOT - Reflecting Boijmans

Donderdag 13 juli 2023 om 22.10 uur

Het is het eerste publiekelijk toegankelijke kunstdepot ter wereld: het Depot Boijmans Van Beuningen. En niet alleen vanwege de bijzondere inhoud, maar zeker ook door de verrassende vorm is het iconische spiegelpaleis een Rotterdamse publiekstrekker gebleken. In de documentaire DEPOT – Reflecting Boijmans volgt regisseur Sonia Herman Dolz de bouw van het Depot.

The Band - Once were Brothers

Dinsdag 25 juli om 22.10 uur

Ze voelen een sterke muzikale verwantschap, zien elkaar als broeders, drijven elkaar tot grote hoogte, en tóch komt er in 1976 na acht glorievolle jaren een onverwacht eind aan de mythische rockgroep The Band. Hoe dat zo gelopen is doet gitarist en drijvende kracht van The Band Robbie Robertson uit de doeken in de documentaire ‘The Band – Once were brothers’.

Dicht bij Vermeer

Maandag 29 mei 2023 om 20.25 uur bij de NTR op NPO 2.

In de documentaire Dicht bij Vermeer geeft Gouden Kalf-winnaar Suzanne Raes een unieke kijk achter de schermen van de internationale kunstwereld, tijdens de totstandkoming van de expositie.  Voor Gregor Weber, curator van het Rijksmuseum en wereldwijd vermaard Vermeerkenner, is de tentoonstelling het sluitstuk van zijn carrière en zijn grote droom: “De eerste keer dat ik een Vermeer zag, viel ik flauw.”

White Balls on Walls

dinsdag 30 mei, 22.40 uur, NPO 2


Het Amsterdamse Stedelijk Museum wil inclusiever en diverser worden, maar dat gaat niet zomaar. In White Balls on Walls toont regisseur Sarah Vos van binnenuit hoe de nieuwe directeur Rein Wolfs en zijn team dit maatschappelijk delicate en urgente veranderingsproces aangaan op de werkvloer en binnen de kunstcollectie.

Candy

Dinsdag 25 april 2023 om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Saxofoniste Candy Dulfer leeft voor het podium. Optreden is haar zuurstof. Ze speelde met supersterren als Prince, Dave Stewart, Van Morrison en Pink Floyd, en is al bijna 40 jaar bandleider. Daarnaast is ze een familiemens. Ze heeft een hechte band met haar ouders. Haar vader Hans, zelf ook een beroemd (jazz)saxofonist, en moeder Inge hebben zowel op muzikaal als zakelijk gebied altijd een grote rol gespeeld in haar carrière. 

Ennio Morricone - Maestro van de filmmuziek

Dinsdag 9 mei 2023 om 22.35 uur bij de NTR op NPO 2.

Zelf wil hij liever dokter worden, maar de vader van de jonge Ennio Morricone (1928-2020) besluit dat Ennio naar het conservatorium moet om, net als hijzelf, trompettist te worden. Morricone scharrelt de kost bij elkaar door trompet te spelen in nachtclubs, waardoor hij op het conservatorium vaak tijdens de les in slaap valt. Vlak na de Tweede Wereldoorlog schrijft hij zijn eerste grote composities en in de jaren vijftig en zestig schrijft Morricone vernieuwende popmuziek voor artiesten als Paul Anka en Mireille Mathieu.

Piano Dreams

Dinsdag 14 maart 2023 om 23.00 uur bij de NTR op NPO 2.

Er zijn zo’n 40 miljoen pianostudenten in China, en slechts 30 kunnen er jaarlijks een plek bemachtigen aan het Shanghai Conservatorium, de meest prestigieuze muziekschool van het land met tal van gerenommeerde leraren. De Ierse regisseur Gary Lennon kreeg unieke toegang tot dit conservatorium, en volgt in de documentaire Piano Dreams drie uitzonderlijke studenten op hun weg om net zo wereldberoemd te worden als China’s superster Lang Lang.

Hans Zimmer - Hollywood Rebel

Dinsdag 21 maart 2023 om 22.40 uur bij de NTR op NPO 2.

Hij is één van de meest gewilde filmcomponisten van dit moment: Hans Zimmer. Hij schrijft  muziek voor blockbusters als Pirates of the Caribbean en The Lion King, maar ook voor de natuurdocumentaires van David Attenborough. Daarnaast geeft hij wereldwijd concerten waarbij hij in uitverkochte zalen en stadions speelt. In de documentaire Hans Zimmer – Hollywood Rebel is te zien hoe de componist er in slaagt de filmmuziek te vernieuwen en hoe hij met een paar noten een filmscène tot leven weet te brengen.

The Sound Weavers – Van Einaudi tot Beving

Dinsdag 28 maart 2023 om 22.40 uur bij de NTR op NPO 2.

Hun muziek bereikt mensen over de hele wereld, albums worden miljoenen keren gestreamd en trekken jong en oud naar de concertzalen. Neoklassiek, zoals de nieuwe muziektrend  wordt genoemd, is een megahit. De verstilde composities met vaak minimalistische melodieën, waarin piano de hoofdrol speelt, zijn voor velen hèt middel geworden om even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. De documentaire ‘The Sound Weavers – Van Einaudi tot Beving’ onderzoekt het succes van een nieuwe generatie componisten.

Dinsdag 21 februari 2023 om 22.40 uur bij de NTR op NPO2.
Vlucht Dans Leef.

In een mum van tijd hebben ze een koffer ingepakt en zijn ze hun land ontvlucht, weg van de oorlog en het geweld: de jonge Oekraïense dansers in de documentaire Vlucht Dans Leef. Het voormalig conservatorium in Den Haag, nu ingericht als vluchtelingenopvang, is voor hen een schuilplaats waar ze hun leven bij elkaar rapen en waar ze toevlucht vinden in hun vak: de dans. 

Ruben L. Oppenheimer - Gevangen in een tekening

Politiek cartoonist Ruben L. Oppenheimer schuwt de confrontatie niet. Met zijn geëngageerde tekeningen in onder meer het AD en NRC stimuleert hij het publieke debat. Het levert hem, naast discussie, ook talloze ernstige en intimiderende bedreigingen op, vooral via social media. Dit leidt ertoe dat hij zelfs enige tijd onder politiebescherming staat. 

In Het Echt Heb Ik Een Neus

Tussen alle influencers, hun perfecte strandvakanties en gespierde lichamen is op sociale media een nieuw kunstgenre ontstaan: de webcomic. Korte, oprechte strips waarin het persoonlijk leven van de tekenaar centraal staat en waarin serieuze onderwerpen met humor worden verbeeld. De strips zijn vaak taboedoorbrekend en gaan over onderwerpen die weinig aan bod komen op sociale media: depressie, racisme, seksisme en gender-issues. De enorme achterban van deze tekenaars laat zien dat veel mensen zich aangesproken voelen door de tekeningen. 

 

The Soul of Steffen Morrison

De charismatische soulartiest Steffen Morrison werd bekend door zijn deelname aan The Voice of Holland. Sindsdien werkt hij aan een steeds persoonlijker geluid, samen met zijn ‘Band of Brothers’. Door Black Lives Matter voelt Steffen een grotere verantwoordelijkheid om zijn engagement te uiten. In de muziekdocumentaire ‘The Soul of Steffen Morrison’ volgt regisseur Marcel de Vré Steffens ontwikkeling.

Anil Ramdas - Nooit Meer Thuis

Schrijver Anil Ramdas laat in 2012 met zijn zelfgekozen dood Nederland in verbijstering achter. Zelfs zijn beste vrienden hebben zijn abrupte einde niet zien aankomen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Het is één van de thema’s die regisseur Paul Cohen onderzoekt in de documentaire Anil Ramdas - Nooit meer thuis.  De documentaire reconstrueert het bewogen leven van de scherpzinnige immigrant uit Suriname, die uitgroeide tot een icoon van de Nederlandse intelligentsia en eindigde in een tragisch isolement.

 

De documentaire NOTHING COMPARES  toont Sinéad O’Connors fenomenale groei tot wereldwijde popster en onderzoekt hoe ze haar stem gebruikt op het toppunt van haar roem, tot ze in de ban wordt gedaan omdat ze met haar persoonlijkheid menig heilig huisje omver schopte. Met de focus op O’Connor’s woorden én daden tussen 1987 en 1993, presenteert regisseur Kathryn Ferguson een moderne, feministische blik op deze onbevreesde pionier.

2 januari 2023 - 23:45 - NPO2
(herhaling)

De film Showgirls van Paul Verhoeven flopte genadeloos in de bioscoop, maar groeide uit tot een cultklassieker. Regisseur Jeffrey McHale laat allerlei lezingen op de film los en probeert de weerzin én adoratie te analyseren in de documentaire 'Paul Verhoeven en the comeback van Showgirls'.

3 januari 2023 - 23:45 - NPO2
(herhaling)
De documentaire 'Hannibal Hopkins & Sir Anthony' is een portret van de Britse acteur Anthony Hopkins, die wereldfaam verwerft met zijn Oscarwinnende rol van de kannibalistische psychopaat Hannibal Lecter, en daarna een grote carrière in Hollywood opbouwt.

4 januari 2023 - 23:45 - NPO2
(herhaling)

Al Pacino, de legendarische acteur uit de Italiaanse gemeenschap van The Bronx, wist al vanaf jonge leeftijd dat acteren zijn roeping was. Het zou ook niet lang duren voor hij met The Godfather (1972) zijn doorbraak had en zijn lot bevestigde. Zijn talent en vroege succes zitten zijn geluk echter vaak in de weg. In de documentaire Het vuur van Al Pacino zien we de persoon achter de enigmatische legende en krijgen we zicht op de belangrijkste rollen uit zijn 50-jarige carrière.

Op het eerste gezicht weten we alles van haar: Marilyn Monroe, hét sekssymbool van de 20e eeuw en nog altijd een icoon van ‘the American Dream’. Maar alles wat we weten van Marilyn is ons verteld, door een studio, door een man, vanuit the male gaze. Hoe Norma Jeane zich moest ontpoppen tot Marilyn, om te kunnen overleven in het door mannen gedomineerde Hollywood van de jaren veertig, is te zien in de documentaire ‘Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe’.

23 december 2022 - 21:30 - NPO3
(herhaling)

Dertig jaar na het overlijden van Freddie Mercury (1946-1991) zijn de laatste jaren van zijn leven op ontroerende wijze vastgelegd in de documentaire 'Freddie - The Final Act'.

25 december 2022 - 23:10 - NPO3
(herhaling)

De documentaire 'Aretha Franklin - Soul Sister' focust op de speciale band van de legendarische soulzangeres met de stad Detroit en de rol die ze eind jaren zestig in de vrouwen- en burgerrechtenbeweging speelt.

Hoe wordt het naakte vrouwelijk lichaam in films in beeld gebracht? In Hollywood is de mannelijke blik al sinds mensenheugenis dominant. De documentaire Body Parts toont de evolutie van seks op het witte doek vanuit een verwaarloosd perspectief; dat van de vrouw. Actrices en makers als Jane Fonda, Rosanna Arquette en Joey Soloway vertellen over hun ervaringen en de noodzaak tot verandering. De documentaire schetst tevens de impact van de male gaze in cinema op vrouwen en meisjes in de echte wereld.

Marin Alsop is de eerste vrouwelijke dirigent die een toonaangevend Amerikaans symfonieorkest mag leiden. Ze heeft er keihard voor moeten vechten, in de door mannen gedomineerde wereld van de klassieke muziek. In de documentaire Marin Alsop - Zeg nooit nooit’leren we aan de hand van archiefmateriaal en het eigen commentaar van Alsop haar strijdlustige karakter kennen; niet alleen als een getalenteerd musicus, maar ook als voorvechter van gelijkheid.

Ze was al zeer succesvol, maar sinds de prijswinnende dramaserie The Handmaid’s Tale, gebaseerd op haar roman uit 1985, is de Canadese schrijfster Margaret Atwood uitgegroeid tot een literair icoon. De rode mantels en witte kapjes van de dienstmaagden zijn een wereldwijd symbool voor vrouwelijk verzet tegen onderdrukking. En bijna twee miljoen fans worden dagelijks wakker van haar vroege berichten op Twitter. In de documentaire “Margaret Atwood – De kracht van het woord” zijn regisseurs Nancy Lang en Peter Raymont een jaar lang bij Atwood, terwijl ze de hele wereld over reist voor lezingen, familiefeestjes, signeersessies en een bezoek aan de set van The Handmaid’s Tale. 

Jane Fonda is filmster, politiek activist, aerobics goeroe en zakenvrouw. De documentaire over de 82-jarige vrouw, die Het Uur van de Wolf herhaalt, overziet het immer voortdurende, turbulente leven van een echt Amerikaans Hollywood icoon; met al haar dromen, ambities en haar desillusies.

Wend je lichaam naar de zon (Turn your body to the sun) is een ontroerend liefdesverhaal over een vader, die tegelijk met vijf miljoen lotgenoten wordt onderworpen aan de macht van twee dictators, Hitler en Stalin. Gaandeweg raakt hij van zichzelf vervreemd maar door zijn mentale veerkracht, gevoel voor kunst en een flinke dosis geluk weet hij alle gruwelen te overleven. Nadien praat hij nooit over het verleden. Nu doet zijn dochter, de in Nederland wonende schrijfster Sana Valiulina (Estland, 1964) een ultieme poging haar ondoorgrondelijke vader, inmiddels overleden, te begrijpen.

De Dick Maas Methode

Het draaien op een filmset vindt regisseur Dick Maas een tijdrovende onderbreking van het echte werk: het bedenken van een prikkelend basisidee, spectaculaire actiescènes, spannende muziek en een flitsende montage. De documentaire ‘De Dick Maas Methode’biedt een vermakelijk overzicht van de onstuimige carrière van één van Nederlands succesvolste regisseurs.

Somebody up there likes me

Hij is de zeventig jaar inmiddels al ruimschoots gepasseerd: Ronnie Wood, de legendarisch gitarist van The Rolling Stones. In Somebody up there likes me schetst regisseur Mike Figgis, een intiem portret van de charismatische Wood als muzikant, schilder en overlever van een leven vol drank- en drugsgebruik. 

Het langzame leven van Kees Torn

Cabaretier, dichter, denker en drinker Kees Torn houdt het in 2012 voor gezien. Het duizend-koppig publiek heeft hij ingeruild voor twee, drie vrienden met wie hij correspondeert: “Nu weet ik tenminste tegen wie ik het heb”. In de documentaire Het langzame leven van Kees Torn  krijgt filmmaker André van der Hout toegang tot zijn leven.

De Schatten van de Krim

In de spannende documentaire De Schatten van de Krim weet regisseur Oeke Hoogendijk unieke toegang te krijgen tot de hoofdrolspelers in dit internationale conflict, en legt ze de focus op de identiteit van beide volken, die zijn geworteld in een stormachtige geschiedenis. 

Twee Mannen

Ivo van Hove is een wereldster. Als veelgevraagd regisseur van topproducties op Broadway en West End. Minder bekend in dit succes is de rol van partner en scenograaf Jan Versweyveld. De documentaire Twee Mannen volgt deze twee grootheden van het Nederlandse theater tijdens het maken van de spektakelvoorstelling Age of Rage en zoomt in op hun professionele en persoonlijke relatie.

Joan Collins – Van glamourgirl tot Dynasty-Dame

Na een 70-jarige carrière op het witte doek en de beeldbuis klapt actrice Joan Collins uit de school. In de documentaire ‘Joan Collins – Van glamourgirl tot Dynasty-Dame’ blikt ze onbeschaamd terug op haar turbulente leven vol glamour, MeToo-ervaringen en hopeloze liefdes, dat ze voorziet van eigenzinnig en humoristisch commentaar.

Basic Instinct: Seks, spanning & Stone 

Hoewel de recensies niet echt lovend zijn, wordt Paul Verhoevens Basic Instinct hét bioscoopsucces van 1992. In de documentaire Basic Instinct: Seks, spanning & Stone vertellen -dertig jaar na dato- Sharon Stone, Paul Verhoeven, Michael Douglas en andere betrokkenen over de totstandkoming en impact van deze neo noir-thriller.

Tamar - De waarheden van Renate Rubinstein 1 & 2

Het leven van schrijfster Renate Rubinstein heeft zowel virulente als liefdevolle kanten. Langs die uitersten tekent regisseur David de Jongh in zijn documentaire tweeluik Tamar – De waarheden van Renate Rubinstein het waarachtige beeld van één van Nederlands belangrijke opiniemaaksters van na de Tweede Wereldoorlog.

Het dinsdagavondgevoel

Begin 2020 staat het Amsterdams Gemengd Koor vooraan in de rij als Covid-19  Nederland binnendringt. Na hun uitvoering van de Johannes Passion in het Concertgebouw op 8 maart 2020 worden meer dan honderd koorleden ziek en zijn er vier sterfgevallen in de gelederen te betreuren. Zingen is plotseling een gevaarlijke activiteit geworden. 

Ik ben een bastaard

Thuis in Vlaanderen vecht de Vlaamse schrijver en theatermaker Rashif El Kaoui zijn hele leven tegen alle vooroordelen, ook binnen zijn directe familie. In de roadmovie Ik ben een bastaard gaat Rashif op zoek naar antwoorden die zijn worstelingen met zijn bi-culturele identiteit kunnen verzachten.

De uitgesproken stem van Billie Holiday

Ze was de best betaalde zwarte artiest van haar tijd en kampte haar hele leven met verslavingen. Dat was voor zangeres Billie Holiday de manier om het geweld, de vrouwenhaat en het racisme het hoofd te bieden. In de documentaire ‘De uitgesproken stem van Billie Holiday’ krijgen we een inkijk in het turbulente leven van één van de grootste jazz-legendes, dat naast het podium weinig glamour kende.

Hitsville: de geboorte van Motown

Grote ambities kenmerken de documentaire Hitsville - de geboorte van Motown. De makers willen het ultieme verhaal vertellen van één van de meest legendarische platenlabels uit de muziekgeschiedenis: Motown.

Licht

Geen operagezelschap was ooit dapper (of onbezonnen) genoeg om de gigantische operacyclus LICHT, geschreven door componist Karlheinz Stockhausen, op de planken te brengen. Totdat een aantal Nederlandse pioniers besluit het onmogelijke mogelijk te maken.

De negen levens van Ozzy Osbourne

Hij is frontman van metalband Black Sabbath én een sympathieke tv-vader uit de 21e eeuw: Ozzy Osbourne, beter bekend als The Prince of Darkness. Alhoewel deze duisternis in eerste instantie refereert aan zijn muziek, is in de documentaire ‘De negen levens van Ozzy Osbourne’ te zien dat dit ook van toepassing is op zijn mentale gesteldheid. In de film reflecteert Osbourne op zijn buitengewone leven, aan de hand van talloze ongelooflijke anekdotes en vertelt hij over zijn unieke vermogen om te overleven en zichzelf opnieuw uit te vinden.

Tot de laatste snik?!

Het is het grote taboe in de popwereld: wanneer ga je stoppen? In de kleedkamer wordt er wel eens fluisterend gesproken over de angst. De vrees om niet meer verder te kunnen. Maar ook de angst om te lang door te gaan. 

No Hay Camino

Als regisseur Heddy Honigmann van haar dokter te horen krijgt dat ze niet lang meer te leven heeft, besluit ze een reis te maken langs plekken en mensen die voor haar een grote betekenis hebben. In de hartverwarmende roadmovie No Hay Camino blikt ze terug op haar familiegeschiedenis, de moeilijke relatie met haar vader en de relatie met haar zoon. 

De blik van Charles Aznavour

“Sommigen filmen om afstand te houden, maar ik film juist om dichterbij te komen”. De legendarische Franse zanger Charles Aznavour was niet alleen chansonnier en acteur, maar ook een verwoed filmer. Tijdens zijn talloze reizen filmt hij de lokale bevolking, de plaatsen waar hij optreedt, zijn vrienden, zijn diverse geliefden. Dit persoonlijke reisdagboek vormt het hart van de documentaire ‘De blik van Charles Aznavour’.  

Toni Morrison - Black Matter(s)

Ze was meerdere keren in haar leven ‘de eerste zwarte vrouw’: Toni Morrison (1931-2019). Ze is een boegbeeld van de Afro-Amerikaanse literatuur en de eerste zwarte vrouw die in 1993 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de documentaire Toni Morrison – Black Matter(s) wordt onderzocht in welke mate haar baanbrekende boeken resoneren in hedendaags Amerika.