Hallelujah - Leonard Cohen

Dinsdag 11 juni 2024 om 22.40 uur bij de NTR op NPO 2.

‘I heard there was a secret chord…’ Hallelujah van Leonard Cohen is een tijdloze klassieker, even geschikt voor bruiloften en begrafenissen als voor karaokefeesten, met een tekst die nog altijd een mysterie is. Het is moeilijk voor te stellen dat het lied bijna een stille dood gestorven was. In de documentaire Hallelujah - Leonard Cohen, a Journey, a Song reizen we aan de hand van dit iconische nummer door het leven en de carrière van zanger en poëet Leonard Cohen.

Leonard Cohen (1934-2016) uit Montreal begint zijn carrière als dichter en romanschrijver. De liefde voor folkmuziek brengt hem ertoe om in 1967 de gitaar ter hand te nemen en popsongs te gaan schrijven. Er wordt aanvankelijk enigszins op hem neergekeken: wat denkt die dichter wel? Dat hij ook liedjes kan schrijven? In 1984 verschijnt het album Various Positions, met daarop het nu iconische Hallelujah. Een nummer waar hij meer dan zeven jaar aan gewerkt heeft en waar hij wel meer dan 150 verschillende coupletten voor heeft geschreven.

Maar wanneer platenbaas Walter Yetnikoff van Columbia Records het hoort, vindt hij het maar niets. Hij besluit het album niet uit te brengen, een grote schok voor Cohen. De zanger geeft niet op en brengt het in eigen beheer alsnog uit. Het album flopt, maar collega Bob Dylan is wel enthousiast en begint Hallelujah live te spelen.

Langzaam gaat het nummer zo zijn eigen leven te leiden en begint het zich ‘te verspreiden als een virus’. John Cale brengt het in 1991 op de tributeplaat I’m Your Fan voor het eerst echt voor het voetlicht. Maar het is wachten op de cover van Jeff Buckley drie jaar later, die zorgt dat Hallelujah uitgroeit tot een wereldhit. In 2001 weet het nummer weer een nieuwe generatie luisteraars aan zich te binden. De makers van de animatiefilm Shrek gebruiken het nummer voor een cruciale scène, maar verwijderden eerst de ‘naughty bits’ zoals de dubbelzinnige frase ‘she tied you to a kitchen chair’. Het zorgt ervoor dat Cohen opnieuw in de belangstelling staat en vormt het startschot voor zijn onvergetelijke comebacktournee als zeventigplusser.

In Hallelujah - Leonard Cohen, a Journey, a Song wordt het bijzondere leven van Leonard Cohen verteld via zijn grootste hit. Met nog nooit eerder vertoonde beelden en zeldzame audio-opnames krijgen we een inkijk in de geest van de grote zanger, die zelf ook niet kon vertellen waar hij zijn teksten vandaan haalde. ‘Als ik wist waar de liedjes vandaan kwamen, ging ik er wel vaker heen.’

Regie en productie: Dayna Goldfine en Daniel Geller