Agenda muziekdocumentaires

The Bee Gees: How Can You Mend a Broken heart

Zaterdag 23 november om 21.50 uur op NPO 3
Tien jaar na de Beatles werden ze als waardige opvolgers gezien: The Bee Gees. Deze documentaire blikt uitgebreid terug op het roemruchte verleden van de drie Australische broers Gibb. De muziek staat centraal en het verhaal wordt verteld door Barry Gibb, de meest populaire en enige nog levende broer van het Bee Gees drietal. De regie is in handen van Frank Marshall, die eerder de speelfilm Arachnofobia maakte en veel samenwerkt met Steven Spielberg.

ABBA silver ABBA gold

Zaterdag 21 december om 20.30 uur op NPO 3
In deze muziekdocumentaire wordt het vijftigjarige bestaan van de Zweedse popband gevierd. We volgen de groep vanaf de oprichting in 1972 en de winst op het Eurovisiesongfestival in 1974 met Waterloo, tot aan de virtuele hologrammen-concertreeks in Londen en het nieuwe album ABBA Voyage uit 2022. De bandleden zelf en mensen als Cher, Andy Garcia en Lulu worden geïnterviewd over de muziek, het succes en de bijzondere prestaties van de band. Speciale aandacht is er voor de musical Mamma Mia! en de opnames van het meest recente album ABBA Voyage. Naast interviews en archiefbeelden, komen er natuurlijk ook veel hits van ABBA voorbij.

EERDER TE ZIEN GEWEEST

A-ha: the movie

Vrijdag 15 november om 23.30 uur op NPO 3
Dat één hit je leven voorgoed kan veranderen, en niet alleen in positieve zin, weten de bandleden van a-ha als geen ander. Als in 1985 het nummer Take On Me wereldwijd de hitlijsten bestormt, is dat voor de drie Noorse vrienden Magne Furuholmen, Morten Harket en Pål Waaktaar-Savoy een droom die uitkomt. Jaloezie, ruzie en gezondheidsproblemen hebben echter in de veertigjarige carrière van de synth-popband hun stempels achtergelaten, zo blijkt uit deze documentaire. Maar zelfs als de bandleden elkaar af en toe de hersens willen inslaan, zoals ze openlijk toegeven, lijkt de gedeelde passie voor muziek keer op keer toch te overwinnen.

Tina

Zaterdag 2 november om 22.15 uur op NPO 3
Intieme en onthullende inkijk in het leven van muzikaal icoon Tina Turner. Samen met een schat aan nooit eerder vertoonde beelden, foto's en audiotapes vertelt ze in deze documentaire vooral zelf. Een inspirerend en onwaarschijnlijk verhaal van een overlever, dat je dacht al te kennen. Niets is minder waar.

Freddie: the final act

Donderdag 20 juni, 21.10 uur, NPO 3
Dertig jaar na het overlijden van Freddie Mercury (1946 – 1991) zijn de laatste jaren van zijn leven op ontroerende wijze vastgelegd in deze documentaire. De maker besteedt veel aandacht aan de worsteling van de zanger met de ziekte AIDS. Pas op de dag voor zijn overlijden bevestigde hij hierover de geruchten. Hij wilde tot het laatst muziek blijven maken. De documentaire laat ziet hoe dat is gelukt en wat dat van hem heeft gevergd. De Queen-leden Brian May en Roger Taylor, Freddie's zus Kashmira Bulsara en zijn persoonlijke vrienden vertellen het op heel persoonlijke wijze over. Het tweede deel van de film belicht het herdenkingsconcert in 1992 dat zijn muzikale vrienden verzorgden, als eerbetoon aan Freddie.

de leden van ABBA

ABBA: Against the Odds

Zondag 5 mei om 20.20 uur op NPO 3
Het Eurovisie Songfestival werd vijftig jaar geleden gewonnen door een Zweedse band waar de wereld nog veel van zou horen: ABBA. Ter ere daarvan maakte de BBC onlangs bekend te werken aan een fonkelnieuwe documentaire getiteld ABBA: Against the Odds. Het wordt een coproductie met diverse andere Europese omroepen, waaronder de NTR. Inmiddels is bekend dat de anderhalf uur durende documentaire in Nederland te zien zal zijn op zondag 5 mei van 20.20 tot 21.50 uur op NPO 3 - twee dagen voordat het Songfestival in Malmö losbarst.

ABBA: Against the Odds is niet uitsluitend een succesverhaal, maar een film over een groep die tegen de tijdgeest en tegen de smaak van de muziekpers in uitgroeit tot een fenomeen. Een band ook die ten koste van persoonlijk leed probeert  door te breken in de VS. De documentaire wordt geregisseerd door Emmy-winnaar James Rogan en zal vooral de periode tussen de albums Waterloo (1974) en Super Trouper (1980) bestrijken. Er worden nog nooit eerder vertoonde beelden, foto's en interviews in de documentaire verwerkt.