La Singla - De stille flamenco

Dinsdag 16 april 2024 om 22.40 uur bij de NTR op NPO 2.

Een doof Spaans meisje groeit uit tot de beste flamencodanseres van de wereld. Hoe? Door goed, heel goed naar de handen van de gitarist te kijken en de trillingen te voelen. Eén, twee, drie! Vier! Vijf! Ze wordt geroemd om haar uitzonderlijke expressie en komt in contact met grootheden als Salvador Dalí en Juan Miró. Op het hoogtepunt van haar carrière verdwijnt ze plots van het podium, voorgoed. La Singla – De stille flamenco is een verhaal over woede, doorzettingsvermogen en een opdringerige vader.

Antonia Singla Contreras wordt in 1948 geboren in een Roma-familie in Somorrostro, dan een armzalige buitenwijk van Barcelona. Kort na haar geboorte verliest ze haar gehoor en vereenzaamt ze. De flamenco is een uitweg voor haar woede. Door goed de handen van gitaristen te observeren en trillingen van de muziek te voelen, slaagt ze erin het ritme te internaliseren. Haar krachtige présence is ongekend.

Op 17-jarige leeftijd schudt ze de flamencowereld op en wordt een ster, niet alleen in Spanje maar in heel Europa. In 1963 schittert ze in ‘Los Tarantos’, een voor de Oscars genomineerde speelfilm. Maar op het hoogtepunt van haar carrière, nog vóór haar dertigste, verdwijnt ze ineens uit het zicht en lijkt ze van de aardbodem verdwenen.

Vijftig jaar later stuit een jonge kunstenaar en filmregisseur op een doos met archiefmateriaal en raakt gefascineerd door La Singla. Waarom heeft ze nog nooit van haar gehoord? Ze besluit het mysterie rond La Singla's verdwijning te ontrafelen en legt een tragisch verhaal bloot over knellende familiebanden, woede en berusting.

Regisseur: Paloma Zapata              
Producent: La Fábrica Naranja, Malandar Films en Inselfilm Produktion.