Thuis bij de familie K.

Woensdag 24 januari 2024 om 20.25 uur bij de NTR op NPO 2.

Hoe verover je een plek in de Nederlandse samenleving? Wanneer ben je hier echt thuis? En welke rol spelen je ouders en afkomst hierbij? Dit zijn de vragen waar de succesvolle theatermaker Sadettin Kirmiziyüz (1982) al meer dan een decennia lang zeer persoonlijke voorstellingen over maakt. In Thuis bij de familie K. geeft regisseur Mijke de Jong een inkijk in zijn creatieve geest via de ogen van zijn familieleden. De documentaire geeft een beeld van identiteit, familie en migratie in het Nederland van nu.

‘Ik mag niet komen spelen bij een buurjongen. ‘Omdat jullie Turken zijn’ zegt hij.’ Al meer dan tien jaar speelt zelfverklaarde ‘Zutphense Turkse Amsterdammer’ Sadettin Kirmiziyüz de levensverhalen van hemzelf en zijn familie op het toneel. Hij maakt openhartige solovoorstellingen over zijn vader, moeder, broer en zus. De recensies in de kranten zijn lovend, maar wat vindt zijn familie zelf eigenlijk van Sadettins stukken, waarin ze als hoofdpersonen worden opgevoerd?

Moeder Yetter gaat niet naar de voorstellingen van haar zoon. ‘Niet omdat ze het niet mooi vindt, maar omdat ze de taal niet spreekt’ zegt Sadettin. Toch wordt ze boos wanneer Sadettin haar snurkend ten tonele brengt. Broer Suleyman kijkt terneergeslagen naar een opsomming van Turkenmoppen door Sadettin die ze in hun jeugd te verduren kregen ‘Ja, dat was heftig.’ Zus Sare reageert emotioneel op het stuk dat haar broer over haar huwelijk maakte: ‘Ik wist niet hoe hij toen eigenlijk over mij dacht.’

Maar dan komt tijdens het maken van zijn meest recente voorstelling, Monumentaal, Sadettins wereld op zijn kop te staan. De geboorte van zijn zoontje Jacob verloopt niet zonder problemen en laat hem op een nieuwe manier naar het leven en zijn relatie met zijn ouders kijken. Welke lessen heeft hij eigenlijk van zijn ouders gekregen? En wat wil hij doorgeven aan zijn kinderen?

Sadettin gaat de strijd aan met zichzelf en wil afstand nemen van de term ‘migrantenkind’, zoals hij zich nog steeds voelt tegenover zijn ouders. ‘Dat schuldgevoel wat elk migrantenkind naar zijn ouders heeft breekt je op.’ Sadettin wilt koste wat kost voorkomen dat hij dit door geeft aan zijn kinderen. ‘Dat stopt bij mij.’

Gouden Kalf-winnend regisseur Mijke de Jong maakte met Thuis bij de familie K. een portret van een kunstenaar op een sleutelmoment in zijn leven. Een documentaire waarin theater en werkelijkheid met elkaar in botsing komen.

Regisseur: Mijke de Jong
Producent: BALDR Film