Tinkebell - Who Killed the Blue Bird?

Dinsdag 27 februari om 22:20 te zien bij de NTR op NPO 2

Kunstenares Katinka Simonse, alias Tinkebell, is een omstreden, raadselachtig én zeer mediageniek fenomeen. In haar universum bestaat geen onderscheid tussen leven, kunst en activisme; Tinkebell is zelf haar eigen kunstwerk. Alles wat ze op haar levenspad tegenkomt kan onderdeel worden van haar verhaal; het verhaal over Tinkebell die de wereld wil redden. Wie zit er achter dit alterego en wat beweegt haar? Filmmaker Judith de Leeuw kreeg toegang tot al het over Tinkebell bestaande beeldmateriaal, inclusief haar volledige privé-archief. Ze construeerde daarmee een archieffilm over hoe je als mens, levend op de ruïnes van het verleden, een personage kunt worden in je eigen verhaal. Wat is de prijs die je betaalt als je daar koste wat kost in wilt blijven geloven?

Meer dan twee decennia is Tinkebell met grote regelmaat gefilmd, door journalisten, documentairemakers maar vooral ook door zichzelf. Nu heeft ze haar gehele privé-archief zonder enige restrictie afgestaan aan filmmaker Judith de Leeuw die dat  - en al het andere beeldmateriaal dat over Tinkebell bestaat - grondig bestudeerde. Van de ruim 380 uur aan archiefbeelden ontwikkelde zij haar eigen visie op het fenomeen Tinkebell. De documentaire Tinkebell – Who Killed the Blue Bird? is het resultaat van een uitzonderlijke uitwisseling tussen twee kunstenaars. De film vertelt niet het verhaal dat Tinkebell graag over zichzelf vertelt en waarmee zij veelvuldig de media weet te bereiken, maar biedt een nieuwe blik op Katinka Simonse als fenomeen én als mens.

Tinkebell werd beroemd en berucht met de tas die ze maakte van haar eigen kat Pinkeltje. Met haar werk als kunstenaar, schrijver en activist belicht ze de hypocrisie in onze samenleving. Sinds 2008 is ze naar eigen zeggen 'de wereld aan het redden'. In 2022 maakte ze kunstwerken van het fijnstof van Tata Steel en in 2024 opent haar nieuwe tentoonstelling in haar vaste galerie Torch. Anno 2023 is zij “beyond woedend”; ze komt elke dag stampvoetend uit bed en heeft geen woorden meer voor de woede die in haar leeft.

Regisseur Judith de Leeuw oogstte eerder veel lof met haar documentaire over theaterregisseur Ruut Weissman (De Hoofdpersoon, 2020). Met Tinkebell – Who Killed the Blue Bird? realiseerde ze een zoekende film waarin de kunst, het activisme, de worsteling van Katinka in de liefde, en de relatie met haar verleden worden vervlochten. 

Productie: Blackframe (Sanne Cousijn)