Agenda documentaires

My garden of a thousand bees

My Garden of a Thousand Bees

De publiekslieveling van het Filmfestival InScience 

Uitzending: woensdag 7 augustus om 20.30 uur op NPO 2 (hh van 8 maart 2024)
Tijdens de lockdown ontdekt natuurfilmregisseur Martin Dohrn in zijn eigen achtertuin de verbazingwekkende wereld van bijen. Hij documenteert hun leven op een niveau zoals nog niet eerder te zien was.

Martin Dohrn, een wildlife filmmaker uit Bristol, besluit tijdens de lockdown in coronatijd zijn apparatuur te gebruiken om het leven van de bijen in zijn achtertuin vast te leggen. Nu heeft hij eindelijk de tijd om in te zoomen op het insectenleven in eigen tuin. Hij nadert de beestjes zo dichtbij en grondig dat hij meer dan zestig soorten kan vastleggen en zelfs individuen kan onderscheiden.

De documentaire ‘My Garden of a Thousand Bees’ werd op het wetenschapsfilmfestival InScience 2023 onderscheiden met de NTR Audience Award. Martin Dohrn is te gast op de aanstaande editie van filmfestival InScience. Hij laat zien dat ook een kleine tuin en zelfs een minuscuul balkon kan bruisen van het leven.

Het grootste natuurpark van Nederland
In Nederland zijn er 4,5 miljoen tuinen waarvan de gezamenlijke oppervlakte meer dan tien keer zo groot is als de Veluwe. Samen vormen deze tuinen het grootste natuurgebied van Nederland! En dat maakt iedere tuinbezitter tot natuurbeheerder. Geïnspireerd door de film van Dohrn wil NTR Wetenschap in Podcast Focus aandacht vragen voor de cruciale rol die insecten spelen in de ecologie. En laten zien dat met simpele ingrepen in eigen tuin en balkon de biodiversiteit vergroot kan worden. Nederlandse tuinliefhebbers met een ecologisch paradijs laten hun tuin zien en vertellen erover. Hoe hebben ze deze natuurhaven gecreëerd? Wat heeft het diverse leven nodig, wat zijn de do’s en de don’ts? Vaak is het een kwestie van juist iets níet doen!

Ook tijdens InScience 2024 krijgt het publiek weer de kans om te stemmen op hun favoriete documentaire. Het filmfestival vindt plaats van 12-17 maart rond filmhuis LUX in Nijmegen. Stemmen kan op de wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Tijdens het festival ontmoeten internationale topwetenschappers, filmmakers en publiek elkaar om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven.

Nationaal Park Alle Tuinen

De Gert & Hermien Story

De Gert & Hermien Story

Maandag 26 en dinsdag 27 augustus om 22.10 uur op NPO 1 (hh uit 2011)

De Gert & Hermien Story, van regisseur Hans Heijnen, toont de opkomst en ondergang van één van de meest populaire zangduo’s uit de Nederlandse geschiedenis: Gert & Hermien Timmerman. Hun carrière kende grote hoogtes en diepe dalen. Waarbij hun persoonlijke leven, dat werd getekend door schandalen, steeds breed werd uitgemeten in de roddelbladen. Dochter Sandra is, samen met enkele andere intimi en vertrouwelingen van Gert en Hermien, onze gids in het onwaarschijnlijke verhaal van haar narcistische, manipulatieve vader en gedreven moeder. Kort na uitzending van dit tweeluik in 2021 is Sandra overleden.

Gert en Hermien veroveren in de jaren zestig als zangduo een miljoenenpubliek. Ze treden als eerste artiesten op in het Olympisch Stadion voor duizenden fans en scoren begin jaren 70 hun grootste hit met Alle duiven op de Dam.

Het succes eist z’n tol. Gert en Hermien raken verslaafd, eerst aan alcohol, daarna ook aan pillen. Naar buiten toe is alles schone schijn, maar in werkelijkheid is er in huize Timmerman vooral sprake van stress, echtelijk geweld en kinderverwaarlozing. Als dit een kookpunt bereikt, neemt Gert het voortouw om in bekering te gaan. Hun oude leven met gouden platen, drank en drugs wordt vaarwel gezegd. In een vlaag van godsdienstwaanzin verbrandt vader Gert tijdens een nachtelijk ritueel alle oude foto's en filmpjes. Zeventien jaar lang dienen ze de kerk en de Evangelische Omroep. Maar ook dat houdt een keer op. Ondertussen ontwikkelt in het kielzog van deze ontwikkelingen de roddelpers zich in Nederland, en vindt alles wat Gert en Hermien doen gretig aftrek in de bladen.

In de jaren 90 lijkt het duo te werken aan een comeback. Ze treden op verzoek van Bennie Jolink op met zijn band Normaal, wat leidt tot een definitieve breuk met de kerk. Samen met hun dochters treden ze op in discotheken met een houseversie van ‘Alle duiven op de Dam’. Dat van het geloof weinig over is blijkt wel als Gert en Hermien toestemming geven voor een fotoreportage van dochters Sandra en Sheila in de Playboy. De successen van weleer blijven echter uit, en nadat Hermien in ’97 tijdens een optreden wordt getroffen door een hartaanval gaan ze als duo uit elkaar. Twee jaar later scheiden ze. En dan komt een gezinsdrama aan het licht dat leidt tot een breuk tussen vrijwel alle gezinsleden.

De Gert & Hermien Story vertelt aan de hand van archiefmateriaal en interviews met betrokkenen het tragische familieverhaal van een artiestenduo dat de roem en het succes niet kon dragen.

Regie: Hans Heijnen
Producent: Zeppers Film, in coproductie met de NTR

EERDER UITGEZONDEN

Noord Scoort!

Zondag 14 april om 19.20 uur op NPO Zapp
Een jeugddocumentaire over nooit opgeven als je iets graag wilt in een wereld die helemaal nieuw voor je is. Lees verder

2Doc: Scootmobiel

Zondag 24 maart om 20.20 uur op NPO 2
Klik hier voor de trailer

Frans Bromet volgt in de documentaire Scootmobiel scootchauffeurs in verschillende leeftijden over hun leven. Hij gaat met ze in gesprek over wat er is veranderd sinds ze een scootmobiel hebben, over hoe hun levensruimte is toegenomen, over de beperkingen van het voertuig en over wat er privé allemaal kan en niet meer kan.