Agenda documentaires

Woensdag 19 juni: 3Doc: Generatie Pa

EERDER UITGEZONDEN

Noord Scoort!

Zondag 14 april om 19.20 uur op NPO Zapp
Een jeugddocumentaire over nooit opgeven als je iets graag wilt in een wereld die helemaal nieuw voor je is. Lees verder

2Doc: Scootmobiel

Zondag 24 maart om 20.20 uur op NPO 2
Klik hier voor de trailer

Frans Bromet volgt in de documentaire Scootmobiel scootchauffeurs in verschillende leeftijden over hun leven. Hij gaat met ze in gesprek over wat er is veranderd sinds ze een scootmobiel hebben, over hoe hun levensruimte is toegenomen, over de beperkingen van het voertuig en over wat er privé allemaal kan en niet meer kan.

My garden of a thousand bees

My Garden of a Thousand Bees

De publiekslieveling van het Filmfestival InScience 

Uitzending: vrijdag 8 maart om 22.20 uur op NPO 2
Tijdens de lockdown ontdekt natuurfilmregisseur Martin Dohrn in zijn eigen achtertuin de verbazingwekkende wereld van bijen. Hij documenteert hun leven op een niveau zoals nog niet eerder te zien was.

Martin Dohrn, een wildlife filmmaker uit Bristol, besluit tijdens de lockdown in coronatijd zijn apparatuur te gebruiken om het leven van de bijen in zijn achtertuin vast te leggen. Nu heeft hij eindelijk de tijd om in te zoomen op het insectenleven in eigen tuin. Hij nadert de beestjes zo dichtbij en grondig dat hij meer dan zestig soorten kan vastleggen en zelfs individuen kan onderscheiden.

De documentaire ‘My Garden of a Thousand Bees’ werd op het wetenschapsfilmfestival InScience 2023 onderscheiden met de NTR Audience Award. Martin Dohrn is te gast op de aanstaande editie van filmfestival InScience. Hij laat zien dat ook een kleine tuin en zelfs een minuscuul balkon kan bruisen van het leven.

Het grootste natuurpark van Nederland
In Nederland zijn er 4,5 miljoen tuinen waarvan de gezamenlijke oppervlakte meer dan tien keer zo groot is als de Veluwe. Samen vormen deze tuinen het grootste natuurgebied van Nederland! En dat maakt iedere tuinbezitter tot natuurbeheerder. Geïnspireerd door de film van Dohrn wil NTR Wetenschap in Podcast Focus aandacht vragen voor de cruciale rol die insecten spelen in de ecologie. En laten zien dat met simpele ingrepen in eigen tuin en balkon de biodiversiteit vergroot kan worden. Nederlandse tuinliefhebbers met een ecologisch paradijs laten hun tuin zien en vertellen erover. Hoe hebben ze deze natuurhaven gecreëerd? Wat heeft het diverse leven nodig, wat zijn de do’s en de don’ts? Vaak is het een kwestie van juist iets níet doen!

Ook tijdens InScience 2024 krijgt het publiek weer de kans om te stemmen op hun favoriete documentaire. Het filmfestival vindt plaats van 12-17 maart rond filmhuis LUX in Nijmegen. Stemmen kan op de wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Tijdens het festival ontmoeten internationale topwetenschappers, filmmakers en publiek elkaar om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven.

Filmfestival InScience: 12-17 maart 2024 rond filmhuis LUX in Nijmegen
Podcast Focus: medio mei: houdt de social kanalen van NTR Wetenschap in de gaten!