Iedere tuin telt!

In het nieuwe, allergrootste natuurpark van Nederland: het ‘Nationaal Park Alle Tuinen’.

In Nederland zijn 4,5 miljoen tuinen waarvan de gezamenlijke oppervlakte meer dan tien keer zo groot is als Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Samen vormen onze tuinen het grootste natuurgebied van Nederland: Nationaal Park Alle Tuinen! En dat maakt iedere tuinbezitter tot natuurbeheerder. Hoe staat het met de soortenrijkdom in onze eigen achtertuinen? 

Podcast Focus inspireert mensen om bij te dragen aan de biodiversiteit in Nederland. Dat doen we met vier afleveringen in de Podcast Focus gepresenteerd door Lara Billie Rense.  De podcast Iedere tuin telt! is vanaf 30 juni  te beluisteren in Podcast Focus via de gratis NPO Luister-app en andere podcastplatforms. Verslaggeving: Erik den Boer, Omar Diab en Marloes van de Wakker. Host: Lara Billie Rense.

Nationaal Park Alle Tuinen 
Samen met het publiek gaan we op onderzoek uit in dit gloednieuwe Nationaal Park: Lukt het om 5.000 verschillende soorten wilde planten en dieren te tellen in de maand juli? In samenwerking met het Kadaster en de gratis app ObsIdentify  van Waarneming.nl gaan we deze uitdaging aan met een BioBlitz, een officiële telling.  

De BioBlitz in Nationaal Park Alle Tuinen is hier te vinden!

My Garden of A Thousand Bees 
Aanleiding voor het project is de documentaire My Garden of a Thousand Bees van Martin Dohrn, een wildlife filmmaker uit Bristol. Dohrn besloot tijdens de lockdown in coronatijd zijn apparatuur te gebruiken om het leven van de bijen in zijn achtertuin vast te leggen. Nu had hij eindelijk de tijd om in te zoomen op het insectenleven in eigen tuin. Hij nadert de bijen zo dichtbij en grondig dat hij meer dan dan zestig soorten kan vastleggen en zelfs individuen kan onderscheiden. Hij documenteert hun leven op een niveau zoals nog niet eerder te zien was. Het resultaat, de bijzondere documentaire ‘My garden of a Thousand Bees’ werd op het wetenschapsfilmfestival InScience 2023 onderscheiden met de NTR Audience Award.  

De documentaire My Garden of a Thousand Bees is op woensdag 7 augustus, 20.35 uur te zien op NPO 2 en daarna een week lang op NPO Start, en 9 maanden op NPO Plus. 

Niets doen 
In de serie van vier afleveringen in Podcast Focus, met onder meer documentairemaker Martin Dohrn, is te horen hoe je zo’n groen walhalla kunt creëren. Met simpele ingrepen in eigen tuin – maar ook op eigen balkon – nodig je heel veel wilde planten en dieren uit. Met wetenschappers, tuinexperts en microparkbeheerders verkennen we de verborgen rijkdom in de kleine hoeken van ons nieuwe nationaal park. Hoe hebben ze deze natuurhaven gecreëerd? Wat heeft het diverse leven nodig, wat zijn de do’s en de don’ts? Vaak is het een kwestie van juist iets níet doen. Luister in Podcast Focus.

De grootste soortentelling ooit in Nederland 
Ook het Kadaster vindt onze soortenrijkdom belangrijk en werkt graag mee aan het uitroepen van dit grootste natuurpark van Nederland. Zij zetten met hun GIS-data Nationaal Park Alle Tuinen letterlijk op de kaart. Samen met Waarneming.nl en hun app Obsidentify gaan we de uitdaging aan: Lukt het om samen met het publiek 5.000 verschillende soorten wilde planten en dieren waar te nemen gedurende een maand?  

Klik hier voor de grootste Bioblitz ever: Nationaal Park Alle Tuinen 

We beginnen met tellen op 1 juli. De stand staat nu op:  

 

Matyás Bittenbinder beantwoordt op YouTube en Instagram @ntrwetenschap de meest gestelde vragen over het leven in je tuin, zoals: 

  • Is het nou echt zo belangrijk dat ik mijn tuin biodivers maak? 
  • Ik doe vanalles, maar wanneer is het goed genoeg? 
  • Nederland is best wel groen, gaat het echt zo slecht met de natuur? 
  • Is het erg dat er wat minder biodiversiteit is? 
  • Moeten het Nederlandse planten zijn? 
  • Ik wil geen tegels wippen, wat nu? 
  • Ik heb er liever geen extra werk van, kan dat ook? 
  • Zijn er ook planten die je echt niet wilt? 
  • Zijn planten uit het tuincentrum slecht? 

Vind zijn antwoorden op YouTube en Instagram