Stop met tuinieren
Martin Dorn, een wildlife filmmaker uit Bristol, besloot tijdens de lockdown in coronatijd zijn apparatuur te gebruiken om het leven van de bijen in zijn achtertuin vast te leggen. Nu had hij eindelijk de tijd om in te zoomen op het insectenleven in eigen tuin. Hij nadert de bijen zo dichtbij en grondig dat hij meer dan dan zestig soorten kan vastleggen en zelfs individuen kan onderscheiden. Hij documenteert hun leven op een niveau zoals nog niet eerder te zien was. Het resultaat, de bijzondere documentaire ‘My garden of a Thousand Bees’ werd op het wetenschapsfilmfestival InScience 2023 onderscheiden met de NTR Audience Award. Vanaf 8 maart te zien op NPO Start.

Het grootste natuurpark van Nederland
In Nederland zijn er 4,5 miljoen tuinen waarvan de gezamenlijke oppervlakte meer dan tien keer zo groot is als het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Samen vormen deze tuinen het grootste natuurgebied van Nederland! Door wegen en spoorwegen zijn natuurgebieden versnipperd geraakt, verworden tot geïsoleerde stukjes groen in een zee van bebouwing. Tuinen en balkons kunnen deze groene eilandjes met elkaar verbinden en een belangrijke rol spelen in het behouden en vergroten van de biodiversiteit.

Iedereen met tuin of balkon is een natuurbeheerder!
Geïnspireerd door deze film onderzoekt Podcast Focus hoe je met simpele ingrepen in eigen tuin de biodiversiteit kunt vergroten. Een actie zo klein als het maken van ruimte voor inheemse wilde bloemen kan al een grote impact hebben. Zelfs één vierkante meter maakt al een verschil! Ook een kleine tuin en zelfs een minuscuul balkon kan bruisen van het leven. En heb je helemaal geen tuin dan kun je ook nog de straat op. Stop met tuinieren, start met tegels wippen. 

Podcast Focus
Met een serie van vier afleveringen in Podcast Focus, waarin de documentairemaker ook uitgebreid te horen is, laten we zien hoe je zo’n groen walhalla kunt creëren. We gaan op bezoek bij recordhouders van soorten in hun tuin, gaan tegels wippen en krijgen tips van experts hoe we in met Nederlandse tuinen de biodiversiteit van de Nederlandse natuur kunnen vergroten.

Waarnemen
Samen met waarneming.nl en hun app Obsidentify gaan we de uitdaging aan: Lukt het om samen met het publiek 2.000 verschillende soorten planten en dieren waar te nemen gedurende een maand?

Volg ons op de socials @ntrwetenschap en abonneer je op Podcast Focus om de start niet te missen.