Voorheen-Nadien

Hij is één van de meest opvallende gezichten in het moderne theater. Zijn voorstellingen worden door veel critici bejubeld. Maar Guy Weizman, artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel, blijft experimenteren. De voorstelling Before/After is zo’n nieuwe stap voorwaarts. Weizmanzoomt na diverse grote verhalen voor het eerst in op kleine, persoonlijke ervaringen. In de documentaire ‘Guy Weizman – Voorheen/Nadien’ voor Het Uur van de Wolf  werkt de Israëlisch Marokkaanse theaterregisseur en choreograaf Weizman samen met internationale performers aan een multidisciplinair theaterstuk, één van de grootste producties van het NNT. Het brengt de nodige creatieve worstelingen met zich mee.

Tijdens het creëren van Before/After wordt de invloed van Guys moeder steeds duidelijker, en leeft een metaforisch virus langzaam op. Ondertussen komt de première op losse schroeven te staan door een echt virus: COVID-19. In de documentaire, waarin de grens tussen performance en realiteit vervaagt, zien we hoe deze dreiging wel of niet onderdeel wordt van Guys eindspel. Kunnen de dansers en acteurs zijn intuïtieve manier van werken bijhouden? Hoe ver is Weizman bereid te gaan om zijn visie te realiseren? “Juist in de plekken waar het wringt, ontstaat kunst”, aldus Weizman.

De spraakmakende voorstellingen van Guy Weizman (1972) kenmerken zich door een kritische reflectie op wereldproblematiek, recalcitrante humor en grensverleggende performances. Weizman is op zijn plek bij het toonaangevende NNT in Groningen.  Het innovatieve gezelschap behoort tot de top 4 van landelijke dansgezelschappen. Dansers van over de hele wereld komen naar Groningen om kennis te maken met Weizmans onconventionele aanpak.

Regisseur:  Willem Baptist
Producent: Tangerine Tree – Nienke Korthof