Ruut Weissman - De Hoofdpersoon

Ruut Weissman, al jaren prominent theaterregisseur en eerder artistiek directeur van een gerenommeerde theateropleiding, gaat samen met filmmaker Judith de Leeuw en actrice Harriët Stroet een experiment aan. Op verzoek van Judith de Leeuw regisseert hij een solovoorstelling over de machtsrelatie tussen een docent en een leerling, tussen een actrice en een regisseur.

Zowel Ruut Weissman als hoofdrolspeler Harriët Stroet hebben persoonlijke ervaringen met deze thematiek. In de voorstelling confronteert een voormalig studente een theaterdocent met het misbruiken van zijn machtspositie.
Judith de Leeuw, die over de realisatie van de voorstelling voor Het Uur van de Wolf de documentaire Ruut Weissman - De Hoofdpersoon heeft gemaakt, heeft zelf ook een rol in de film en de thematiek.

De documentaire toont hoe de onderlinge verhoudingen tussen regisseur Ruut Weissman, filmregisseur Judith de Leeuw en actrice Harriët Stroet tijdens de repetities van de voorstelling op scherp komen te staan. De gebeurtenissen op het podium en daarbuiten lopen steeds door elkaar heen. Ruut Weissman - De Hoofdpersoon is een film over regisseren, manipuleren, creëren, over kwetsen en gekwetst worden.

Ruut Weissman is theaterregisseur van musicals (onder andere Fiddler on the Roof, Hij Gelooft in Mij), cabaret (onder anderen Peter Pannekoek), muziektheater (Acda & De Munnik, Wende Snijders) en werkt op dit moment aan een voorstelling met ballerina Igone de Jongh, een theatershow van Simone Kleinsma en een nieuwe muziektheaterproductie over Willem van Oranje. Naast zijn werk als regisseur was Ruut Weissman docent en artistiek directeur van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.

Theatervoorstelling
Spel: Harriët Stroet
Camera: Rogier Timmermans
Montage: Jurjen Blick
Muziek: David Middelhoff
Toneeltekst: Rob de Graaf
Sound design: Joost Oskamp
Producent: Tamara Vuurmans

Regie: Judith de Leeuw
Productie: 9 Stories in coproductie met NTR
Jaar: 2020