Linda Ronstadt - The Sound of My Voice

Geen media beschikbaar

Zette je in de jaren ’70 de radio aan, dan was de kans groot dat je Linda Ronstadt hoorde met You’re no good, Blue Bayou, It’s so easy of één van haar andere hits. ‘Ze was net zo beroemd als Beyoncé nu,’ aldus Bonnie Raitt in de documentaire Linda Ronstadt - The Sound of My Voice. Met wereldwijd ruim honderd miljoen verkochte albums en elf Grammy’s is Ronstadt (1946) één van de meest succesvolle en veelzijdige zangeressen van de twintigste eeuw.

Grote namen uit de muziekgeschiedenis als Jackson Browne, Emmylou Harris, Dolly Parton en Aaron Neville vertellen in de film over de samenwerking met Ronstadt en hoe ze door haar zijn beïnvloed. Ook Linda zelf praat over haar leven en carrière. En dat is bijzonder, nu de ziekte van Parkinson haar zangstem tot zwijgen heeft gebracht.

Opgegroeid met de countrymuziek van Tucson, Arizona, komt Ronstadt in de jaren 60 in Los Angeles terecht in de folkrock met haar eerste band The Stone Poneys. Vanaf haar eerste soloalbum in 1969 haalt ze ongekende successen en groeit ze in de jaren ‘70 en ‘80 uit tot rock queen. Ze weet precies wat ze wil en volgt haar muzikale instincten, als ware pionier voor vrouwen in de door mannen gedomineerde muziekwereld.

Zo kiest ze op het hoogtepunt van haar succes , wars van sterallures, naast popmuziek voor de meest uiteenlopende muziekstijlen: klassiek operette, the great American songbook, Sinatra-songs met Nelson Riddle en niet te vergeten de Mexicaanse mariachi-muziek uit het -land waar haar vader is geboren. In 1987 wordt Canciones de mi padre het meest succesvolle Spaanstalige album in Amerika, in hetzelfde jaar waarin het eerste gezamenlijke album Trio met Dolly Parton en Emmylou Harris uitkomt, met de hit To know him is to love him.

De documentaire zit boordevol concertbeelden van een zangeres die werkelijk alles kon zingen en is een aansporing om de platenkast in te duiken, op zoek naar de legendarische albums met die prachtstem en geweldige songs.

Regie: Rob Epstein en Jeffrey Friedman
Productie: PCH Films - James Keach, Michele Farinola, Rob Epstein, Jeffrey Friedman
Jaar: 2019