Oktober documentairemaand

De NTR brengt in oktober een veelzijdig aanbod documentaires. Naast twee reguliere 2Doc uitzendingen zijn onder de noemer 2Doc Kort nieuwe Teledoc Campus documentaires te zien. Dit project van CoBO, het Nederlands Filmfonds en het NPO-fonds biedt jonge regisseurs en producenten de kans om ervaring op te doen met korte, filmische documentaires. In Het Uur van de Wolf is in oktober elke dinsdag een nieuwe documentaire te zien.

Scroll hieronder door het aanbod.

2Doc Kort: Brieven aan Vincent

Maandag 2 oktober om 23.15 uur op NPO 2
Tegen het eind van zijn leven brengt Vincent van Gogh een jaar door in de psychiatrische kliniek Saint-Rémy-de-Provence. Hij schrijft er ontroerende brieven aan zijn broer Theo. Verschillende vrouwen die er nu verblijven, putten er, net als hij, troost uit rust en schilderen en voelen zich daardoor verbonden met zijn woorden. In deze film schrijven ze een openhartige brief terug aan Vincent en geven zo een verrassende inkijk in hun hoofd en hart.

Het Uur van de Wolf: Mag ik je aanraken?

Dinsdag 3 oktober 2023 om 22.40 uur op NPO 2
Regisseur (Supernova, 2014), actrice (De Droom van de Jeugd, 2023) en scenarioschrijver Tamar van den Dop toont met Mag ik je aanraken? hoe het is als acteur in Nederland om een seksscène te spelen. Tegen de achtergrond van het streven naar een meer inclusieve en gelijkwaardigere samenleving, onderzoekt ze samen met verschillende acteurs hoe de verbeelding van intimiteit in films de afgelopen decennia tot stand kwam.

2Doc: Zijwaarts de klas in

Donderdag 5 oktober, 22.20 uur op NPO 2
Het enorme tekort aan leraren in Nederland wordt een steeds groter probleem. De inzet van zogenaamde zij-instromers in het onderwijs moet daar verandering in brengen. In deze documentaire die te zien is op de Dag van de Leraar volgt regisseur Simonka de Jong mensen die hun vertrouwde leven en goedlopende carrières opgeven om leraar te worden op een basisschoo

2Doc Kort: Als ik zelf de zon ben

Maandag 9 oktober om 23.10 uur op NPO 2
Klassiek pianist Djuwa Mroivili zoekt als zelfbewust aanstormend talent haar weg binnen de conservatieve witte muziekwereld. Djuwa doet historisch onderzoek naar de Wereldtentoonstelling van 1883 waar ook mensen uit Nederlandse kolonies tentoongesteld werden. Deze documentaire is genomineerd voor het Gouden Kalf in de categorie korte documentaire.

Het Uur van de Wolf: Bertolf in Bluegrass

Dinsdag 10 oktober 2023 om 22.35 uur op NPO 2
Al van kinds af aan heeft singer-songwriter en multi-instrumentalist Bertolf een droom: een album maken met enkel bluegrass, het muziekgenre van zijn jeugd. In de documentaire ‘Bertolf in Bluegrass’ is het zover. In 2022 reist hij af naar Nashville, het Mekka voor countrymuziek, voor de opnames van een nieuw album. Wordt hij ook geaccepteerd door Amerikaanse professionals die zijn opgegroeid met het genre?

Het Uur van de Wolf: Moonage Daydream

Dinsdag 17 oktober 2023 om 22.20 uur op NPO 2
Hij is één van de invloedrijkste muzikanten van de laatste 50 jaar: popfenomeen David Bowie. Een jaar na zijn dood opent de Amerikaanse regisseur Brett Morgen als eerste de schatkamer van persoonlijke archieven van Bowie. Het resultaat is de veelgeprezen documentaire Moonage Daydream, een audiovisuele ruimtereis door Bowie’s universum en dat van zijn alter ego Ziggy Stardust. 

2Doc: Alledaagse waardigheid

Donderdag 19 oktober, 22.20 uur op NPO 2
Documentaire van Ida Does over alledaags racisme, dat nooit de krant haalt, maar dagelijks van grote invloed is op het leven van Nederlanders van kleur. Veertig jaar geleden schreef Philomena Essed er een geruchtmakend boek over en haar werk is nog even relevant in het huidige racismedebat. Essed zelf en bondgenoten als Gloria Wekker, Marion Bloem, Prinses Irene, Anja Meulenbelt en Hellen Felter duiden het debat van toen en slaan een brug naar nu. 

Het Uur van de Wolf: Lokaal 205

Dinsdag 24 oktober 2023 om 22.45 uur op NPO 2
Nederlandse musicalsterren schitteren op podia in de hele wereld. Dat is niet verrassend, want ze worden in ons land op het hoogste niveau opgeleid. In de documentaire Lokaal 205 neemt regisseur Paul Cohen de kijker mee naar een plek waar de sterren van de toekomst worden voorbereid op een leven in de schijnwerpers: Lokaal 205 van de Fontys Hogeschool in Tilburg.