2Doc agenda

Teledoc Campus is een project van CoBO, het Nederlands Filmfonds en het NPO-fonds biedt jonge regisseurs en producenten de kans om ervaring op te doen met korte, filmische documentaires. 

27 november: Pretty Sorrow

Klik hier voor meer informatie over het Teledoc Campus project en de documentaires van VPRO, KRO-NCRV, EO, HUMAN en BNNVARA.


27nov 2Doc Kort: Pretty Sorrow

2Doc Kort: Pretty Sorrow (Teledoc Campus)

Maandag 27 november, 23.15 uur op NPO 2
De sprookjesachtige modefotografie van Jasper Abels siert covers van de grote modebladen. Ook in zijn vrije werk spelen glamour, schoonheid en fantasie een hoofdrol, maar wie beter kijkt, ziet er ook een donkere kant. Als Jasper zowel zijn broer als zijn zus verliest aan suïcide, vormt het werken aan zijn foto’s en collages een manier om verbonden te blijven met zijn ouders en de lokroep van het duister te weerstaan.

Regie: Klaas Hendrik Slump
Producent: SPEKTR

Deze documentaire is gemaakt in het kader van Teledoc Campus, korte documentaires van 25 minuten gemaakt door beginnende regisseurs en producenten die hiermee gelegenheid krijgen ervaring op te doen. Zie de website van Teledoc Campus.

Eerder uitgezonden

2okt Brieven aan Vincent - agendapagina 2Doc

2Doc Kort: Brieven aan Vincent (Teledoc Campus)

Maandag 2 oktober, 23.15 uur op NPO 2
Tegen het eind van zijn leven brengt Vincent van Gogh een jaar door in de psychiatrische kliniek Saint-Rémy-de-Provence. Hij schrijft er ontroerende brieven aan zijn broer Theo. Verschillende vrouwen die er nu verblijven, putten er, net als hij, troost uit rust en schilderen en voelen zich daardoor verbonden met zijn woorden. In deze film schrijven ze een openhartige brief terug aan Vincent en geven zo een verrassende inkijk in hun hoofd en hart.

Regie: Hannah van Tassel
Producent: Witfilm

Deze documentaire is gemaakt in het kader van Teledoc Campus, korte documentaires van 25 minuten gemaakt door beginnende regisseurs en producenten die hiermee gelegenheid krijgen ervaring op te doen. Zie de website van Teledoc Campus.

5okt 2Doc Zijwaarts de klas in agendapagina

2Doc: Zijwaarts de klas in

Donderdag 5 oktober, 22.20 uur op NPO 2
Het enorme tekort aan leraren in Nederland wordt een steeds groter probleem. De inzet van zogenaamde zij-instromers in het onderwijs moet daar verandering in brengen. In de documentaire Zijwaarts de klas in (uitzending op de Dag van de Leraar) volgt regisseur Simonka de Jong mensen die hun vertrouwde leven en goedlopende carrières opgeven om leraar te worden op een basisschool. Ze hebben duidelijk een hart voor het onderwijs, maar lukt het ze om zich staande te houden voor de klas?  We zien de aspirant-leraren worstelen met orde houden en lesgeven, maar ook een band opbouwen met hun leerlingen en opbloeien als docent.

‘Meester, waar komt een baby uit?’ vraagt een leerling fluisterend. De Amsterdamse horecaondernemer Michel (50) twijfelt geen moment en legt onverbloemd uit hoe een bevalling in zijn werk gaat. Het jongetje knikt ernstig. Het is altijd al Michels grootste droom geweest om leraar te worden en het gaat hem tot nu toe goed af. Hij zit in het derde jaar van de verkorte deeltijd-Pabo en gaat stage lopen in groep 6. Hier moet hij zijn carrièreswitch waar gaan maken.

Naast Michel volgt regisseur Simonka de Jong in deze documentaire een aantal deelnemers aan het Amsterdamse ‘crash course’. Hier staan zij-instromers voor het eerst van hun leven voor de klas, om te kijken of ze geschikt zijn voor het vak van leraar. Ze worden meteen in het diepe gegooid en dat blijkt confronterend.  

Eén van de deelnemers aan deze ‘crash course’ is Kim (48). Ze is planner in een ziekenhuis en zegt die baan op voor een carrière in het onderwijs. Kim is alleenstaande moeder en heeft onlangs haar partner verloren. Ze gaat de uitdaging aan en begint in groep 3/4. Zal het haar lukken toegelaten te worden tot het zij-instroomtraject?

Zijwaarts de klas in is een documentaire die je het vak van leraar van dichtbij laat meemaken. Tussen het houden van orde en het voeren van oudergesprekken ontstaan hartverwarmende momenten met de leerlingen die laten zien dat die éne goede leraar echt het verschil kan maken.

Regie: Simonka de Jong
Producent: Witfilm

Bekijk de trailer van Zijwaarts de klas in

9okt 2Doc Kort Als ik zelf de zon ben agendapagina

2Doc Kort: Als ik zelf de zon ben (Teledoc Campus)

Genomineerd voor het Gouden Kalf in de categorie korte documentaire

Maandag 9 oktober, 23.10 uur op NPO 2
Klassiek pianist Djuwa Mroivili zoekt als zelfbewust aanstormend talent haar weg binnen de conservatieve witte muziekwereld. Djuwa doet historisch onderzoek naar de Wereldtentoonstelling van 1883 op het huidige Museumplein in Amsterdam, waar ook mensen uit Nederlandse kolonies tentoongesteld werden. Ze ontdekt verbijsterende parallellen met de klassieke muziekprogrammering van tegenwoordig en slaat door deze nieuwe inzichten een radicale eigen weg in.

Regie: Naomi White
Producent: Van Osch Films

Deze documentaire is gemaakt in het kader van Teledoc Campus, korte documentaires van 25 minuten gemaakt door beginnende regisseurs en producenten die hiermee gelegenheid krijgen ervaring op te doen. Zie de website van Teledoc Campus.

2Doc Alledaagse waardigheid agendapagina

2Doc: Alledaagse waardigheid

Donderdag 19 oktober, 22.20 uur op NPO 2
Documentaire van Ida Does over alledaags racisme, dat nooit de krant haalt, maar dagelijks van grote invloed is op het leven van Nederlanders van kleur. Veertig jaar geleden schreef Philomena Essed er een geruchtmakend boek over en haar werk is nog even relevant in het huidige racismedebat. Essed zelf en bondgenoten als Gloria Wekker, Marion Bloem, Prinses Irene, Anja Meulenbelt en Hellen Felter duiden het debat van toen en slaan een brug naar nu. Zo namen Sohra, Lakiescha en Veronika, studenten van begin twintig, als scholieren recent met groot succes het voortouw om racisme en discriminatie in het onderwijs te integreren. Uit welk hout moet je gesneden zijn om dit thema als vrouwelijke wetenschapper en pionier aan te snijden en wat drijft je om er decennialang mee door te gaan? Welke wijsheid draagt Essed uit aan de jongere generatie en wat is de wijsheid die de jongeren haar teruggeven?

Regie: Ida Does
Producent: Ida Does Productions.