De Jurk en Het Scheepswrak is het verhaal van een unieke archeologische vondst uit het Palmhoutwrak voor de kust van Texel. Vanaf het moment dat de jurk illegaal is opgedoken uit de Waddenzee, heeft het wereldwijd voor veel opwinding gezorgd. De schat is voor alle betrokkenen ‘waar je het allemaal voor doet’ en tegelijk verzucht een lid van de duikclub: “Het wrak is een vloek geworden”.

Het is een veelzijdig project met een driedelige documentaireserie, een podcastserie en een interactieve website waar je met een online duikervaring zelf het wrak kunt bezoeken

Driedelige documentaire

De jurk en andere schatten uit het Palmhoutwrak vormen aanleiding voor een botsing tussen de Texelse duikers en de rijksinstanties van het vasteland. Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland houden, reageren wetenschappers geschokt op de manier waarop zij met de kunstschatten zijn omgegaan. Bovendien wil provincie Noord-Holland ook wel iets terug voor de miljoenen euro’s die ze investeren in onderzoek naar de voorwerpen.

Podcast

Van wie kan deze jurk geweest zijn? En wat kunnen we leren van de jurk? Met deze belangrijkste vragen als uitgangspunt gaan historicus en Texelaar Arnold van Bruggen en podcastmaker Tjitske Mussche op onderzoek uit. De podcast luistert als een detective met een wetenschappelijk tintje en gaat verder in op het mysterie rondom het Palmhoutwrak.

Online game

Ga op online avontuur naar Nederlands best verborgen rijksmonument! Door te surfen op de interactieve site waan je je een duiker in de Waddenzee en zwem je naar en door het wrak, zoals de Texelse duikers het in 2014 aantroffen. Je gaat op zoek naar bijzondere vondsten uit vervlogen tijden. Ook reis je terug in de tijd, om het schip in zijn oorspronkelijke glorie te aanschouwen.