De jurk en andere schatten uit het Palmhoutwrak vormen aanleiding voor een botsing tussen de Texelse duikers en de rijksinstanties van het vasteland. Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland houden, reageren wetenschappers geschokt op de manier waarop zij met de kunstschatten zijn omgegaan. Bovendien wil provincie Noord-Holland ook wel iets terug voor de miljoenen euro’s die ze investeren in onderzoek naar de voorwerpen.

Kijk op 3, 10 en 17 april rond 22.20 uur op NPO 2, op NPO Start of nu al op NPO Plus (abonnement vereist).

Aflevering 1

Texelse duikers vinden in een scheepswrak in de Waddenzee spectaculaire schatten uit de 17e eeuw, waaronder een schitterende gouden jurk. De vondst wordt alom bejubeld, maar brengt hen ook in botsing met wetenschappers en rijksinstanties van het vasteland. De schat lijkt na verloop van tijd steeds meer een vloek te worden.

Aflevering 2

Met grote tegenzin leveren de Texelse duikers de laatste vondsten uit het Palmhoutwrak in bij de overheid. Wetenschappers zijn geschokt over hoe er is omgegaan met de vondsten. Maar wat doet het Rijk? Onder water ligt nog een veelvoud aan vondsten verborgen in het wrak, dat dreigt weg te spoelen.

Aflevering 3

Het Texelse museum Kaap Skil heeft grote ambities met de schatten uit het Texelse scheepswrak. Maar kan het kleine museum de kostbare en kwetsbare collectie aan? Eerst moeten er grote hobbels genomen worden. Lukt het hen de jurk tentoon te stellen in het museum? Het leidt tot een emotionele ontknoping.