Van wie kan deze jurk geweest zijn? En wat kunnen we leren van de jurk? Met deze belangrijkste vragen als uitgangspunt gaan historicus en Texelaar Arnold van Bruggen en podcastmaker Tjitske Mussche op onderzoek uit. De podcast luistert als een detective met een wetenschappelijk tintje en gaat verder in op het mysterie rondom het Palmhoutwrak.

De afleveringen zijn ook als uitgeschreven tekst beschikbaar. Download aflevering 1, aflevering 2, aflevering 3 en aflevering 4.

Aflevering 1: De koninklijke jurk

Na de vondst van het scheepswrak en de bijzondere 17e eeuwse jurk daarin, duiken wetenschappers er bovenop. Is de jurk gelinkt aan het Engelse koningshuis in de 17e eeuw? Algauw vinden twee wetenschappers hier inderdaad bewijs voor. De jurk is van een vrouwelijke spion aan het Engelse hof! Of toch niet?

Aflevering 2: De theaterjurk

Arnold krijgt een nieuwe tip van een van de wetenschappers uit het onderzoek rondom de jurk. Het zou heel goed een jurk uit een theatergarderobe kunnen zijn. Halverwege de 17e eeuw waren er namelijk veel Engelse theatergezelschappen op de vlucht. Een Duitse textielexpert onthult het postuur en de leeftijd van de draagster. Zijn we een stap dichterbij de vrouw die ‘m gedragen heeft?

Aflevering 3: De vrouw op sterk water

In een ondergronds depot laat een Engelse historicus Tjitske de leren boekomslagen zien, die ook in het scheepswrak zijn gevonden. Ze heeft initialen in het leer ontdekt en heeft een idee van wie die initialen kunnen zijn: een flamboyante ambassadeur in Constantinopel, van wie bekend is dat hij zijn jong overleden vrouw lange tijd in zijn kelder heeft bewaard. Dat zou ook verklaren waarom er rode kaftans aan boord zijn gevonden. Waren de goederen aan boord van het schip dan van deze ambassadeur en is de jurk van echtgenote geweest? 

Aflevering 4: De Oekraïense jurk

Er is weer een nieuwe theorie! Op de boekomslagen uit het wrak is namelijk een familiewapen gevonden van de adellijke familie Ostrogski uit het 17e eeuwse deel van Pools-Litouwen, dat nu Oekraïne heet. Tjitske en Arnold vinden een portret waar precies zo’n kaftan op voorkomt als in het schip gevonden is. In Polen moet het antwoord gevonden worden. Is de jurk dan van een Oekraïense prinses geweest?