Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe (Becoming Marilyn)

Uitzending: Woensdag 30 november om 22.35 uur bij de NTR op NPO 2 

Op het eerste gezicht weten we alles van haar: Marilyn Monroe, hét sekssymbool van de 20e eeuw en nog altijd een icoon van ‘the American Dream’. Maar alles wat we weten van Marilyn is ons verteld, door een studio, door een man, vanuit the male gaze. Hoe Norma Jeane zich moest ontpoppen tot Marilyn, om te kunnen overleven in het door mannen gedomineerde Hollywood van de jaren veertig, is te zien in de documentaire ‘Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe’. Met de blik van een vrouwelijke regisseur, in een tijdperk na #MeToo, biedt de documentaire een nieuwe versie van dit icoon, die aan de hand van dagboekfragmenten haar eigen verhaal vertelt.

Marilyn Monroe wordt geboren als Norma Jeane Baker, in Los Angeles in 1926. Haar moeder kan niet voor haar zorgen en haar vader wil niks van haar weten. Ze groeit op in verschillende pleeggezinnen. Op vroege leeftijd ontdekt ze dat er meer geld te verdienen valt met haar lichaam dan met werken in een fabriek, en ze begint een carrière als pin-up model. Toch heeft ze zelf grotere ambities: acteren in Hollywood.

Door haar werk als model wordt ze opgemerkt door filmstudio 20th Century Fox waar ze een contract krijgt en langzaam transformeert in Marilyn Monroe: andere haarkleur, andere naam en enkel rollen waarvoor ze puur vanwege haar uiterlijk wordt gecast. Al haar vrije tijd spendeert Norma Jeane aan het verbeteren van haar vaardigheden op het gebied van acteren, zingen en dansen. Ze krijgt wat meer rollen, al betreft het altijd die van ‘het domme blondje’. Pas na het succes van The Seven Year Itch, met de beroemde scène met haar opwaaiende jurk, ziet de studio hoeveel succes ze genereert. Dit moment grijpt Norma Jeane aan om haar focus te leggen op meer serieuze rollen. Ze is dertig jaar oud als ze haar eigen productiestudio opricht en wettelijk de naam Marilyn Monroe gaat gebruiken.

In de documentaire krijgen we aan de hand van archiefmateriaal, tactisch geplaatste fragmenten uit hedendaagse films en voorgelezen teksten van Marilyn zelf een kijkje achter de schermen van het succes van een vrouw in het Hollywood van de jaren veertig. Regisseur Michelle Dominici schetst een historisch portret van de filmindustrie waarvan de sporen in de huidige tijd nog steeds zichtbaar zijn. 

Regie: Michelle Dominici
Productie: ARTE France
Originele titel: Becoming Marilyn