The Sound Weavers – Van Einaudi tot Beving

Uitzending: dinsdag 28 maart 2023 om 22.40 uur bij de NTR op NPO 2.

Hun muziek bereikt mensen over de hele wereld, albums worden miljoenen keren gestreamd en trekken jong en oud naar de concertzalen. Neoklassiek, zoals de nieuwe muziektrend  wordt genoemd, is een megahit. De verstilde composities met vaak minimalistische melodieën, waarin piano de hoofdrol speelt, zijn voor velen hèt middel geworden om even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. De documentaire ‘The Sound Weavers – Van Einaudi tot Beving’ onderzoekt het succes van een nieuwe generatie componisten.

Boegbeelden als Ludovico Einaudi en, in Nederland, Joep Beving weten hun muziek toegankelijk te maken voor iedereen, mede dankzij streams als Spotify met playlists als ‘Peaceful Piano’. Ze bereiken een publiek dat doorgaans niet in concertzalen te vinden is. Neoklassiek is overal hoorbaar, in filmcomposities en tijdens meditatiesessies.
De documentaire portretteert een aantal succesvolle componisten uit dit genre: Ludovico Einaudi, Joep Beving, Hania Rani en Hauschka. Ze nemen ons mee in hun creatieve proces en naar optredens. Ze vertellen over hun inspiratiebronnen en geven een inkijk in hun dagelijks leven.

Een deel van de klassieke muziekindustrie bekijkt het fenomeen met argwaan. Zijn dit moderne meesterwerken of kiezen deze componisten voor de makkelijkste weg? Zijn dit maestro's voor de massa of de nieuwe Mozarts die over honderden jaren nog steeds gespeeld zullen worden? Wat is het geheim achter dit megasucces?
Misschien is de online marketingmachine rond deze componisten wel de sleutel tot het succes. De composities worden voorzien van gelikte romantische videoclips om bij weg te dromen, vaak met de eenzame pianist in een overweldigend berglandschap in de hoofdrol. Zo is een video waarin Einaudi drijvend tussen de ijsschotsen van Antarctica een compositie speelt al 19 miljoen keer bekeken.

Verschillende experts proberen het succes van dit genre te duiden, maar deze film geeft vooral de componisten zelf – de Sound Weavers – de gelegenheid om hun verhaal achter de muziek te vertellen.

Regisseur: Anne-Kathrin Peitz
Producent: EuroArts Music (Duitsland, 2021)