The Soul of Steffen Morrison

Uitzending:    
dinsdag 24 januari 2023 om 22.40 uur bij de NTR op NPO 2

De charismatische soulartiest Steffen Morrison werd bekend door zijn deelname aan The Voice of Holland. Sindsdien werkt hij aan een steeds persoonlijker geluid, samen met zijn ‘Band of Brothers’. Door Black Lives Matter voelt Steffen een grotere verantwoordelijkheid om zijn engagement te uiten. In de muziekdocumentaire ‘The Soul of Steffen Morrison’ volgt regisseur Marcel de Vré Steffens ontwikkeling.

Alle vier de stoelen draaien om als Steffen Morrison in 2013 meedoet aan The Voice of Holland. Iedereen weet meteen: dit is een jongen met talent. Toch is het niet vanzelfsprekend dat hij hier staat. Steffen groeit op in Suriname. In oktober 1992, als hij 12 jaar is, verhuist het gezin naar Nederland: een cultuurschok die een extra lading krijgt als hij een dag later getuige is van de verwoestingen van de Bijlmerramp. Het had niet veel gescheeld of de Boeing 747 had ook de flat waar hij woont weggevaagd. Steffen is een onzekere jongen, die zich vooral in muziek kan uiten.

Authenticiteit

Inmiddels gelden Steffen Morrison en zijn band als een sensatie in het festivalcircuit. Hun doel: soulmuziek in Nederland op de kaart zetten. Vrienden en collega’s roemen Steffens authenticiteit. Trouw blijven aan jezelf is voor hem van groter belang dan het snelle succes. Dat succes komt dan ook niet vanzelf. Hij moet er hard voor werken en kan er nog altijd maar net van rondkomen.Hoe goed hij is, zien velen bij zijn optreden op North Sea Jazz in 2019. Sommigen kunnen niet geloven dat ze hier met een artiest van eigen bodem te maken hebben.

Persoonlijk levensverhaal

In de documentaire zien en horen we naast Steffen Morrison zelf o.a. zijn gitarist Alvin Lewis, zijn producer Tjeerd Oosterhuis en Michiel van Elk van Sublime, de radiozender voor funk, soul en jazz. Tussen diverse dampende concertfragmenten zijn er ook fragmenten te zien uit de theaterproductie ‘The Art of Being Human’ (2019), waarin Steffen zijn persoonlijke levensverhaal vertelt. Over zijn oma, die een belangrijke rol speelt in zijn jeugd in Suriname, zijn moeder, die zo hard werkt om hem en zijn broertjes en zusjes te onderhouden én over hoe hij ontdekt dat muziek zijn uitlaatklep is. Naast componeren, optreden en albums opnemen geeft Steffen ook muziekles op scholen, om een nieuwe generatie te inspireren. Daarin toont hij hetzelfde ongebreidelde enthousiasme als op het podium.