Simple Minds – Everything is Possible

Dinsdag 2 april 2024 om 22.45 uur bij de NTR op NPO 2.

Met hun megahits als Don’t You (Forget About me), Alive and Kicking en Promised You a Miracle vormen ze de soundtrack van de jaren 80: new wave band Simple Minds. Maar voordat ze wereldwijd in de grootste stadions speelden, waren het slechts vijf tieners met een droom. Simple Minds: Everything is Possible vertelt voor het eerst het verhaal van de meest invloedrijke Schotse band in de geschiedenis. Een jongensdroom die werkelijkheid wordt.  

Zanger Jim Kerr en gitarist/songwriter Charlie Burchill groeien op in een torenflat in het grauwe Glasgow van de jaren 60. Omringd door armoede en werkloosheid besluiten de jongens uit verveling een band te beginnen. Hun eerste optreden is een kinderpartijtje waar ze een cover van Heroin van The Velvet Underground spelen. Ze worden na een kwartier vriendelijk verzocht om hun spullen te pakken, maar de Simple Minds zijn geboren.

De band timmert stevig aan de weg met hun eerste albums, maar hun grote internationale doorbraak komt in 1985 met het nummer Don’t You (Forget About Me) voor de soundtrack van filmklassieker The Breakfast Club. Een hit die er bijna niet geweest was omdat Kerr er helemaal niets in zag en het nummer onder druk van de platenmaatschappij met tegenzin opneemt. Het wordt een wereldhit, mede door de opkomst van MTV waar de clip grijsgedraaid wordt. Hun sterrendom is geboren en de band speelt op Live Aid, het grootste benefietconcert tot dan toe.

Maar Kerr en Burchill zijn ook openhartig over de mindere periodes. Rond de eeuwwisseling neemt hun roem af en spelen ze in halflege clubs, naast de stadions die ze in eerdere jaren wisten uit te verkopen. Toch weten ze de weg naar de grote podia weer te vinden en zijn ze 45 jaar na de oprichting nog steeds erg populair. Op 6 april staat de band in een uitverkocht Ziggo Dome.

Simple Minds: Everything is Possible is een muzikale tijdreis van de jaren 80 tot nu. Met interviews met de bandleden en collega-muzikanten, uniek archiefmateriaal en heel veel fijne muziek.

Regisseur: Joss Crowley
Producent: Lonesome Pine Productions