Piano Dreams

Uitzending: dinsdag 14 maart 2023 om 23.00 uur bij de NTR op NPO 2.

Er zijn zo’n 40 miljoen pianostudenten in China, en slechts 30 kunnen er jaarlijks een plek bemachtigen aan het Shanghai Conservatorium, de meest prestigieuze muziekschool van het land met tal van gerenommeerde leraren. De Ierse regisseur Gary Lennon kreeg unieke toegang tot dit conservatorium, en volgt in de documentaire Piano Dreams drie uitzonderlijke studenten op hun weg om net zo wereldberoemd te worden als China’s superster Lang Lang.

Naast eten en slapen doen de drie kinderen niet heel veel anders dan piano studeren, soms tot wel tien uur per dag: alles om hun dromen én die van hun toegewijde families te verwezenlijken.  

Zi Yingying (13) studeert aan het junior conservatorium van Shanghai. Alleen voor haar dochter is moeder in Shanghai, waar ze verder niemand kent. Haar man heeft zijn overheidsbaan verruild voor werk in de handel om de dure opleiding te kunnen betalen. Hij woont in verband met zijn baan elders, ze zien hem maar heel weinig. Het wordt spannend of Yingying met de druk kan omgaan en volgend jaar zal doorstromen naar het conservatorium.

Zhou Yu’ang (18) woont met alleen zijn moeder in Shanghai, die van vader gescheiden is door alle ruzies over de pianostudie van hun zoon. Moeder zelf had graag een muziekopleiding gevolgd maar in het China van toen was dat moeilijk, men keek neer op kunst. Yu’ang wil nu naar het allerbeste conservatorium, het liefst in Amerika. Als dat lukt, is het alle opofferingen waard geweest. Hij is zijn moeder daarvoor diep dankbaar.

Xia Zidi (8) is de jongste van de drie en zonder twijfel het grootste talent. Dag in, dag uit oefent hij met zijn  strenge leraar, die hem met harde Chinese hand klaarstoomt voor de competities die er voor deze jonge pianotalenten in het hele land worden gehouden. Zidi is de muziekschool in Wenzhou ontgroeid. Zijn familie moet overwegen ook naar Shanghai te verhuizen om daar zijn opleiding te vervolgen.

Piano Dreams is zowel een intiem portret van drie opmerkelijk getalenteerde jonge muzikanten en hun ouders, als een kijkje in het leven van de nieuwe Chinese middenklasse: hun hoop, hun ambities, en ook hun offers voor een carrière in de competitieve pianowereld. “Niet-Chinese ouders zullen het wel lastig vinden te begrijpen hoe Chinese ouders hun kinderen opvoeden,” Zegt Yingying’s vader. Maar fascinerend is het, met welke ijzeren discipline deze superbegaafde en gepassioneerde kinderen de piano bespelen. “Alles voor een goeie toekomst.”

Regie: Gary Lennon, co-regie Richard Hughes

Producer: Raymond McCormack, Gambit Pictures in coproductie met 3B-Produktion en NDR (Ierland, 2022).