Hans Zimmer - Hollywood Rebel

Uitzending: dinsdag 21 maart 2023 om 22.40 uur bij de NTR op NPO 2. 

Hij is één van de meest gewilde filmcomponisten van dit moment: Hans Zimmer. Hij schrijft  muziek voor blockbusters als Pirates of the Caribbean en The Lion King, maar ook voor de natuurdocumentaires van David Attenborough. Daarnaast geeft hij wereldwijd concerten waarbij hij in uitverkochte zalen en stadions speelt. In de documentaire Hans Zimmer – Hollywood Rebel is te zien hoe de componist er in slaagt de filmmuziek te vernieuwen en hoe hij met een paar noten een filmscène tot leven weet te brengen.

De in Duitsland geboren Hans Zimmer (1957) is al op jonge leeftijd met muziek bezig, al heeft hij moeite met de discipline die zijn pianoleraar hem probeert bij te brengen. Hij heeft een hekel aan autoriteiten en zit liever in zijn eentje achter de piano te improviseren. Als tiener verhuist Zimmer naar Engeland waar hij in diverse bands speelt en steeds meer gaat componeren voor film en televisie. In 1988 breekt hij door in Hollywood met zijn composities voor de film Rain Man. Het levert hem zijn eerste van tot nu toe twaalf Oscarnominaties op. Met de iconische soundtrack voor The Lion King, waarvoor hij put uit traditionele Afrikaanse muziek, groeit hij uit tot een superster.

Ook binnen Hollywood blijft Zimmer zich afzetten tegen de gevestigde orde. Hij omarmt als één van de eerste componisten de synthesizer, waarmee hij een volledig orkestgeluid weet neer te zetten. Zijn eigen studio groeit uit tot een megacomplex waar hij, met zijn vele assistenten, schaaft aan de muziek van de allergrootste films.

In Hans Zimmer – Hollywood Rebel neemt de maestro ons mee in zijn studio en laat hij zien hoe hij met muziek alle mogelijke emoties weet op te roepen. Hij vertelt aanstekelijk over zijn carrière en zijn liefde voor de filmmuziek. Zimmer blijft zich ontwikkelen en zoekt altijd naar nieuwe geluiden en instrumenten. De afgelopen jaren gaat hij regelmatig op wereldtournee waar hij zijn composities live in grote stadions en concertzalen ten gehore brengt.

In een reis langs vele fragmenten van de blockbusters die hij van muziek voorzag maken we kennis met het werk van Zimmer. Grote regisseurs als Christopher Nolan (Inception, The Dark Knight), Ron Howard (The Da Vinci Code), Steve McQueen (12 Years a Slave) en Denis Villeneuve (Dune) vertellen hoe hij de sound van hun films voor altijd veranderde. Hans Zimmer – Hollywood Rebel  geeft een unieke inkijk in de werkwijze van een componist die er een hekel aan heeft om binnen de lijntjes te kleuren.

Regisseur: Francis Hanly
Producent: BBC (Groot-Brittannië, 2022)