Eddie Murphy – Hollywood’s Black King

dinsdag 23 april 2024 om 22.40 uur bij de NTR op NPO 2.

Hij heeft de meest aanstekelijke lach van Hollywood en verlegde de grenzen van humor met zijn spraakmakende stand-up comedy shows: acteur en comedian Eddie Murphy. De documentaire Eddie Murphy – Hollywood’s Black King toont hoe Murphy Amerika uitdaagt op het gebied van identiteitskwesties en hoe hij in zijn lange carrière de wereld aan het lachen maakt.

Als kind was Eddie Murphy (New York, 1961) al de clown van de klas. Bijna vijftig jaar later is daar weinig aan veranderd, alleen zijn podium is een stuk groter geworden. ‘Ik wil beroemd worden voor ik 21 ben’ riep Murphy toen hij jong was. Een uitspraak die werkelijkheid wordt als hij op zijn 20e deel uit gaat maken van de cast van Saturday Night Live. Via de televisie maakt heel de VS kennis met de grensverleggende en shockerende grappen en typetjes van Murphy.

Zijn stand-up shows, waarin hij grove humor en stereotypering van minderheden niet schuwt, worden razend populair. Hij verlegt, in navolging van Richard Pryor, de grens van wat geaccepteerd is om te zeggen op het podium en groeit uit tot een icoon van de jaren ‘80 en ’90.

Ook het grote doek weet hij te veroveren. Met zijn filmrollen in Trading Places, 48 Hrs. en Coming to America steelt hij de show. Hoewel dit op het eerste gezicht luchtige comedyfilms zijn, weet hij hiermee de representatie van de zwarte man in Hollywood te veranderen. Bij het uitreiken van de belangrijkste Oscar van 1988 spreekt hij zich uit over het gebrek aan nominaties voor mensen van kleur. Maar een activist wil hij niet genoemd worden: ‘Ik ben enkel degene die een goeie grap vertelt, meer niet.’

De documentaire staat ook stil bij de periodes dat Murphy de aansluiting met de Amerikaanse maatschappij kwijt lijkt te zijn. In 1995 beëindigde Paramount zijn contract, de focus lag bij Spike Lee, John Singleton en op een later moment bij Black Lives Matter. Maar Murphy vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Door te spelen met stereotypering maakte hij de weg vrij voor een nieuwe generatie zwarte acteurs.
Eddie Murphy – Hollywood’s Black King is een liefdevol portret van de acteur die de samenleving een (lach)spiegel voorhoudt.

Regisseur: Antoine Coursat
Producent: Muriel Meynard