Top 15

Dit zijn de vijftien beste Het Uur van de Wolf documentaires na een verkiezing onder alle makers van de afgelopen 25 jaar!

Het wonder van Le Petit Prince

#15 Het wonder van Le Petit Prince

Regisseur Marjoleine Boonstra reist de wereld over en treft vier gepassioneerde vertalers van het boek Le Petit Prince. Zij koesteren een oprechte en emotionele band met het boek, dat hen helpt in hun strijd om hun taal en cultuur te behouden.

Dance or Die

#14 Dance or Die

Het aangrijpende verhaal van een jonge danser in Syrië, Ahmad Joudeh, die in de kunst een vorm heeft gevonden het oorlogsgeweld te trotseren.

De jacht op mijn vader

#13 De jacht op mijn vader

Eric Lie is een levende legende in Suriname. Maar voor schrijfster Karin Amatmoekrim is hij vooral de vader die in haar leven schitterde door afwezigheid. Nu gaat zij voor haar boek op jacht naar de man achter de mythische verhalen, in de hoop haar vader te vinden. Durft ze het aan om het werkelijke verhaal op te schrijven en nietsontziend te zijn?

Foto-Eddy: De negatieven van mijn vader

#12 Foto-Eddy: De negatieven van mijn vader

Fotograaf Eddy de Jongh verwerft in de jaren 70 en 80 bekendheid met zijn onopgesmukte portretten van prominente landgenoten. Terwijl zijn leven wordt overschaduwd door conflicten, faillissementen, verbroken relaties en verslavingen, creëert hij in zijn werk een wereld vol humor, avontuur en schoonheid.

Erwin Olaf: The Legacy

#11 Erwin Olaf: The Legacy

Documentaire over de struggle van een gevierd kunstenaar die op het toppunt van zijn roem, met pijn in zijn hart, de balans aan het opmaken is van een leven lang hard werken.

Boudewijn de Groot: Kom nader

#10 Boudewijn de Groot: Kom nader

Samen met Boudewijns veelzeggende muziek zoekt de film naar een antwoord op wie deze bekende, maar in zichzelf gekeerde man eigenlijk is.

Lomax: Verzamelaar van volksmuziek

#9 Lomax: Verzamelaar van volksmuziek

Alan Lomax is de liedjesjager. Hij wijdde zijn leven aan het vastleggen van volksliedjes, voordat ze voorgoed zouden verdwijnen onder invloed van de moderne muziekindustrie.

Ramses

#8 Ramses

De zanger, acteur en schilder Ramses Shaffy is het icoon van het vrijgevochten, intense bestaan van de jaren zestig. In dit portret wordt duidelijk hoe hij is geconfronteerd met zijn levenswijze.

Amsterdam Global Village

#7 Amsterdam Global Village

Regisseur Johan van der Keuken portretteert zijn hometown Amsterdam en haar bewoners. De camera cirkelt in langzame bewegingen rond over het water van de Amsterdamse grachten, langs de straten en pleinen. De tocht zit vol ontmoetingen met Amsterdamse wereldburgers: het is een verre reis naar dichtbij.

Etgar Keret: Een waargebeurd verhaal

#6 Etgar Keret: Een waargebeurd verhaal

Energieke documentaire over hoe de Israëlische schrijver Etgar Keret zowel met zijn vele, korte fictieverhalen als met zijn ‘waargebeurde’ anekdotes zo’n meesterlijke verteller is geworden.

Janine

#5 Janine

Een openhartige en onthullend beeld van een uitzonderlijk muzikaal talent: violiste Janine Jansen.

De zee die denkt

#4 De zee die denkt

Aan de hand van in scène gezette wonderbaarlijke voorbeelden zoekt de film een antwoord op de vraag: hoe wordt de mens gelukkig?

Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film

#3 Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film

Regisseur Oeke Hoogendijk filmde tien jaar lang achter de gesloten deuren van het Rijksmuseum, tijdens de verbouwing die in 2008 voltooid had moeten zijn. Maar vanaf het begin plagen stroeve tegenkrachten de restauratie.

André Hazes: Zij gelooft in mij

#2 André Hazes: Zij gelooft in mij

Openhartige documentaire over André Hazes, een eenvoudige Amsterdamse jongen die met zijn stem de harten van vele duizenden fans veroverde.

O Amor Natural

#1 O Amor Natural

Vertederend beeld van seks, liefde en raakvlakken tussen mannelijke en vrouwelijke erotiek op basis van de erotische poëzie van één van de grootste Zuid-Amerikaanse dichters van de twintigste eeuw: de Braziliaan Carlos Drummond de Andrade.