De stand van het water

De stand van het water is zaterdag 4 mei te beluisteren van 20.30 tot 22.00 uur bij de NTR op NPO Radio 1.

In 2027 moet de waterkwaliteit in Nederland op orde zijn volgens de Europese richtlijnen, maar dat gaan we waarschijnlijk niet redden. Daarnaast waarschuwen verschillende experts, waaronder het RIVM, voor een mogelijk tekort aan schoon drinkwater in 2030. En dan is er nog de stand van de rivieren, want ook die is zorgelijk.

In het NPO Radio 1 pop-up programma De stand van het water duikt presentator Mirthe van der Drift dieper in het watervraagstuk van Nederland. Op zaterdag 4 mei schuiven experts, bezorgde burgers en innovatieve initiatiefnemers aan om antwoord te geven op de vraag: wat is de stand van ons water? Verslaggever is Joris Kreugel.

Van overstromingen tot extreme droogte en een gebrek aan schoon drinkwater: de gevolgen van klimaatverandering zijn steeds duidelijker zichtbaar in waterland Nederland. Hoe staan we ervoor? Wat moet er gebeuren? En wat kunnen gewone burgers doen om bij te dragen aan een gezonde stand van het water?  

In deze speciale uitzending maken Mirthe en Joris de balans op met waterexperts: over waterfiltersystemen, drinkbare rivieren, het belang van een hoog of laag grondwaterpeil en verhuizen naar een plek boven het NAP.