Wandel met de podwalks app Het water komt door steden en dorpen waar watersnoodrampen hebben plaatsgevonden.

Winfried Baijens neemt je in de GPS-gestuurde audiotours mee terug in de tijd. Via je telefoon hoor je verhalen uit het verleden, maar ook over de toekomst. Met de app ervaar je hoe hoog het water ooit stond in Marken, Dordrecht, Valkenburg, Zwolle, Nijmegen, Oude-Tonge en Amsterdam Tuindorp-Oostzaan.

Klik hier voor de uitleg en technische informatie.

Geen media beschikbaar

Afstand: 4,8 kilometer

Het Amsterdamse Tuindorp Oostzaan staat lang bekend als het paradijs voor de werkende man. De woningen zijn degelijk, de sfeer is dorps en gezellig. Tot in de gure nacht van 14 januari 1960 volkomen onverwacht een dijk doorbreekt. Het ijskoude water gutst de wijk in en de inwoners redden wat ze redden kunnen. We doorkruisen een groot deel van de Amsterdamse wijk die tijdens de ramp onder water was gelopen en wandelen over de dijk.

Afstand: 4,7 kilometer

In het schilderachtige Marken gaan we tijdens deze wandeling op zoek naar sporen van een stormvloed die in 1916 enorme schade in ons land aanricht. Tijdens de wandeling bezoeken we de haven, verkennen we het dorp en bezichtigen we de verschillende werven. Ten tijde van de overstroming blijft van de trotse Marker vissersvloot weinig over. Huizen verdwijnen in zee, vee wordt meegesleept door het water, en de bewoners beleven de angstigste nacht van hun leven. 

Afstand: 4,9 kilometer

Grachten, pakhuizen, kades met speciale afzetplekken, tijdens deze wandeling lopen we er langs en realiseer je hoe belangrijk het water was voor de ontwikkeling van Dordrecht, niet voor niets de belangrijkste stad van Holland tijdens de Middeleeuwen. De Sint Elisabethsvloed in 1421 zet grote delen van Nederland blank. Op het drierivierenpunt bij de stadspoort raast het water kolkend voorbij. Wat een angst zal er bij de Dordtenaren zijn op de avond van 18 november 1421 als het water klotsend omhoog komt. 

Afstand: 4,3 kilometer

We lopen door Oude-Tonge en gaan terug naar de nacht van 1 februari 1953. Het stormt hard, maar het dorp is in diepe rust. Wat niemand verwacht, gebeurt toch. De dijken breken en het water stroomt van drie kanten tegelijk met volle kracht het dorp in. Wat volgt is een rampnacht, die de mensen die het overleven in het geheugen gegrift staat. Tijdens deze wandeling hoor je wat zij meemaken, in het zwaarst getroffen dorp van de Watersnoodramp.

Afstand: 5,5 kilometer

Nijmegen heeft de Waal omarmd na de dreiging van de watersnood in 1995. In deze wandeling hebben we voortdurend mooie uitzichten. We lopen over de Waalkade, die in 1995 onder water stond. De angst voor overstromingen in het Rivierengebied was groot en heel het land leefde mee. We bezoeken de Ooijpolder, een van de gebieden waar mensen moesten evacueren. Aan de overkant zien we hoe de rivier meer ruimte heeft gekregen. 

Afstand: 4,8 kilometer

De route voert ons door Valkenburg in het Limburgse Geuldal, omringd door heuvels en mergelgrotten. Zwaar noodweer met extreme regenval veroorzaakt in 2021 een watersnoodramp. Het kolkende water bereikt ook het pittoreske Valkenburg; hoe kan de stad het water keren? Door de grote hoogteverschillen is de Geul de snelst stromende rivier van ons land. Het is onvoorstelbaar hoe zo’n klein stroompje kon veranderen in zo’n gigantische verzwelgende watermassa.

Afstand: 4,8 kilometer

Ontdek hoe het door water omringde Zwolle nog altijd strijdt tegen het water. In Zwolle kun je volop genieten van het water. Maar deze Hanzestad heeft eeuwenlang een haat liefde verhouding met het water. De stad is omringd door water en dat levert enerzijds veel rijkdom op maar anderzijds ook veel dreiging. Tijdens deze wandeling hoor je hoe de regio die dreiging dan eindelijk wist in te dammen en hoe de Zwollenaren in hun strijd tegen het water nog altijd niet zijn uitgestreden.