Point Taken V

dansfilm point taken V cinedans

Tv-première van vijfde editie interdisciplinair dansfilmproject

Uitzending: zondag 20 maart 2016, 15.30 uur op NPO 2
Website: http://pointtaken.nl/

De NTR zendt op zondag 20 maart de vier films van de vijfde editie van Point Taken uit, die een dag eerder bij Cinedans in première gaan. Point Taken is een interdisciplinair dansfilmproject, geïnitieerd door het Mediafonds en het Fonds Podiumkunsten in samenwerking met de NTR en Cinedans. Per editie realiseren vier of vijf teams van in Nederland wonende filmmakers en choreografen elk een korte dansfilm. De originele dansfilms zijn het resultaat van de gelijkwaardige bundeling van hun krachten en geen verfilming van bestaande voorstellingen.

Dancin’ the camera                                                                                   15.30 uur
Dansfilm over een tapdanseres die een ontdekkingsreis maakt door de mechanische wereld van de zwart-wit film. De film zal gedraaid worden met een 35 mm camera uit de jaren twintig, de tijd waarin tapdans furore maakte. De camera fungeert als camera, decor én personage. De camera en een pianist proberen de tapdanseres te verleiden tot een duet.
Regie: Pieter-Rim de Kroon
Tapdans en choreografie: Marije Nie
Producent: Windmill Film, Annemiek van der Hell

Perron 13                                                                                                         15.40 uur
Perron 13 vertelt het tragikomische verhaal van een Japanse treinconducteur. Met zijn even krachtige als sierlijke bewegingen houdt hij de grootste mensenmassa’s onder controle. Maar dan belandt hij in zijn grootste nachtmerrie: een vreemde nieuwe wereld, waarin hij en zijn signalen overbodig blijken. 
Regie: Camiel Zwart
Choreografie: Klaus Jürgens
Producent: Blackframe, Sanne Cousijn, Camiel Zwart

Son du Serpent                                                                                                15.55 uur
Son du Serpent vertelt het verhaal van de koortsachtige zoektocht van een moderne Afrikaanse man naar zijn verdwenen vrouw. De film ontvouwt zich als een roadmovie. Verlangend naar zijn geliefde dwaalt de man rond in een bovennatuurlijke realiteit – zich ervan bewust dat hij haar wel eens aan deze onzichtbare wereld verloren kan hebben. 
Regie: Tami Ravid
Choreografie: Feri de Geus
Producent: Family Affair, Floor Onrust

She/her                                                                                                             16.08 uur
Dansfilm over machtsverhoudingen en de achterliggende emoties van een moeder-dochterrelatie. Terwijl moeder Ella zich in de realiteit bevindt, begeeft dochter Nora zich in een fantasiewereld. De vertelling begint met een alledaagse, realistische scène in een restaurant, waar Ella en Nora samen dineren. Vervolgens verplaatst het verhaal zich naar de fantasiewereld van Nora om uiteindelijk weer terug te keren naar de realiteit.
Cast: Nora - Jorijn Vriesendorp, Ella - Lineke Rijxman, Waiter - Bart Harder
Regie: Sonja Wyss
Choreografie: Cecilia Moisio
Producent: Family Affair Films, Floor Onrust

 

Oorsprong & ambitie van Point Taken
Point Taken is opgezet om de dansfilm in Nederland een nieuwe impuls te geven. Binnen het project werken de choreograaf en cineast vanaf het eerste moment samen aan een filmplan. Zo wordt een optimale synergie tussen de twee kunstdisciplines dans en film mogelijk. Het project biedt zowel dansers als filmmakers nieuwe inzichten ten aanzien van het genre dansfilm en hun eigen vak. Daarnaast heeft Point Taken de Nederlandse dansfilm en deelnemende filmmakers, choreografen en dansers nationaal en internationaal sterker op de kaart gezet. Het project ging in 2010 van start. De films gaan tijdens Cinedans in première en worden uitgezonden door de NTR. Na uitzending volgen vertoningen op talloze festivals en evenementen wereldwijd.

 

Meer nieuws