Violiste Cécile Huijnen nieuwe presentator Diskotabel

Cécile Huijnen

Violiste Cécile Huijnen is vanaf 1 januari 2024 de nieuwe presentator van het radioprogramma Diskotabel van NPO Klassiek. Presentator Lex Bohlmeier heeft het programma tien jaar met plezier gepresenteerd en is toe aan een nieuwe uitdaging. Hij is erg verheugd over de benoeming van Cécile als zijn opvolger.  

Lex Bohlmeijer: “Ik geef nu met enorm veel plezier het stokje door, omdat ik vind dat een presentator niet te lang moet blijven zitten. Tijd voor een ander geluid, een frisse blik. En de vreugde is des te groter omdat Cécile het overneemt: een kei van een musicus. Met een passie voor taal en een geweldig gevoel voor humor. Ik weet het zeker: zij is een geboren radiomaakster!”

De laatste uitzending van Lex als presentator van Diskotabel is op zondag 31 december.

Cécile Huijnen: “Bij alles wat ik doe, als violist, auditietrainer, coach en schrijver, probeer ik fris te blijven. Ik hou ervan nieuwe te dingen proberen en uit mijn comfortzone te gaan. Maar deze zag ik niet aankomen: ik ga Diskotabel presenteren. Het is een geweldige uitdaging en een grote eer om het stokje van Lex over te nemen. Als panellid was Diskotabel een bron van inspiratie en inzichten, en dat zal in mijn nieuwe rol net zo zijn. Samen met de panelleden genieten, kletsen en sparren over opnames en andere zaken die in ons vak relevant zijn. Ik kan niet wachten op mijn eerste uitzending!”

In Diskotabel worden op NPO Klassiek nieuwe releases besproken met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’.


Wie is Cécile Huijnen?
Cécile Huijnen (Landgraaf, 1965) won in 1987 het Oskar Back Vioolconcours en werd meteen na haar afstuderen in 1990 eerste concertmeester bij het Nederlands Balletorkest. In 2000 vervolgde ze haar carrière in dezelfde functie bij het Gelders Orkest, tegenwoordig Phion. Ze staat ook op het podium als soliste en ze is een actief kamermusicus. Samen met Marieke Hopman vormt ze het viool-accordeonduo Huijnen & Hopman waarmee ze de albums Dance en Love uitbracht. Ze schrijft ook graag en geeft als columniste haar lezers een inkijkje in het leven van een musicus. Een verzameling van haar columns verscheen in 2021 onder de titel Kak. In 2022 nam ze afscheid van Phion en is ze haar eigen bedrijf gestart als musicus, schrijver, coach en spreker.

Diskotabel is elke zondag van 16:30 - 18:00 uur te horen op NPO Klassiek. Eerder dit jaar werd het veertigjarig bestaan van het programma gevierd. De eerste uitzending van Diskotabel met Cécile als presentator is te horen op zondag 7 januari.

Meer nieuws