Presentatoren winnen Grote Geschiedenisquiz

geschiedenis

De 15e editie van De Grote Geschiedenisquiz is gewonnen door het team van de presentatoren: Jort Kelder en Pieter Jan Hagens, aangevuld met geschiedeniskenner Marije van Overmeeren. Voor het eerst bestonden de teams uit twee bekende vakgenoten en één winnaar van de voorronde van Historisch Nieuwsblad, NRC Handelsblad en Andere Tijden.

Presentator Joost Karhof kreeg in deze jubileumeditie ondersteuning van Geschiedenisleraar van het jaar Martijn Vermeulen. Hij illustreerde een aantal antwoorden met pakkende toelichtingen. Nieuw waren ook de meedogenloze afvalrondes van satirici Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken, waarin per ronde de twee minst scorende teams op vragen met Waar of Niet Waar moesten antwoorden.

Eerste ronde

Vijf teams van drie personen gingen de strijd aan. In de eerste ronde werd een serie pittige meerkeuzevragen op de teams afgevuurd, bijvoorbeeld over de reden waarom de bikini naar het gelijknamige atol werd genoemd (antwoord: de bedenkers dachten dat de bikini net als de atoomproeven op het eiland zou inslaan als een bom). Uiteindelijk bleven twee teams net achter bij de rest: politici Linda Voortman en Paul Schnabel, aangevuld met Peter Leeuwendal en kinderboekenschrijvers Mel Wallis de Vries en Anna Woltz, aangevuld met Willem Kwint. In een spannende afvalronde, geleid door Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken, dolven uiteindelijk de politici het onderspit.

Tweede ronde

In de tweede ronde, opnieuw met meerkeuzevragen, ging het bijna mis voor de presentatoren. Als enige gaven ze bijvoorbeeld niet het goede antwoord op de vraag wat de aanleiding was voor de uitvinding van de babyfoon (de kidnapping van en moord op de baby van Charles Lindbergh). Met de cabaretiers, Erik van Muiswinkel en Owen Schumacher, aangevuld met Ineke van der Sar, moesten ze de gevreesde afvalronde in, die ze ternauwernood overleefden.

Derde ronde

De derde ronde leverde een spannende strijd op tussen de drie overgebleven teams. Ook nu hadden de spelers steeds de keuze uit drie antwoorden. Niemand wist dat het celibaat in de 11e eeuw was ingevoerd. Eén team had zich tot nu toe steeds moeiteloos gekwalificeerd: de oud-correspondenten Rena Netjes en Jan Tromp, aangevuld met voorronde-winnaar Jan Mulder. Dat veranderde in deze ronde. Nu moesten zij in de strafbankjes bij Patrick en Oscar. Hierin bleven zij echter overeind door de kinderboekenschrijvers terug te wijzen.

Finale

En zo werd de finale een strijd tussen de oud-correspondenten en de presentatoren. Daarin kwam het aan op snel drukken. De oud-correspondenten pakten een 2-0 voorsprong, onder meer omdat Jan Mulder wist dat Marie Curie het door haar ontdekte element Polonium naar haar vaderland Polen noemde. De presentatoren kwamen echter sterk terug en stonden binnen de kortste keren met 4-2 voor. Zij wisten bijvoorbeeld dat de naam van het platenlabel Motown afkomstig is van Detroit Motortown. Twee antwoorden later was het weer 4-4. Zo wisten de oud-correspondenten dat Hergé de raket waarmee Kuifje naar de maan ging modelleerde naar de V2.

Met nog twee vragen voor de boeg gaven de presentatoren het goede antwoord op de vraag welke Engelsman in 1988 een Sovjet-staatsbegrafenis kreeg (meesterspion Kim Philby): 5-4. Bij de laatste vraag drukte Jort Kelder een fractie eerder dan Jan Tromp. Bij het horen van de geboortenamen Friedrich, Eberhard, Leopold, Julius en Curt wist hij nog voordat Joost Karhof zijn vraag kon voltooien om welke historische figuur het ging: Prins Bernhard. Met een eindstand van 6-4 kroonden de presentatoren zich derhalve tot de geschiedeniskenners van het jaar. “Totaal onverwacht,” aldus Pieter Jan Hagens.

Achtergronden: zie www.ggq.nl

 

Meer nieuws