Premiersportretten Andere Tijden

Vier premiers Andere Tijden

Mark Rutte is de langstzittende premier van Nederland. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar ook vóór hem waren er al premiers. En elke premier heeft ze: grote uitdagingen en onoplosbare problemen. Andere Tijden presenteert vier premiers en hun dilemma’s, nu te bekijken in vier pakkende video's van elk ruim tien minuten op NPO Start. Met daarbij als rode draad de vraag: wat zou jij doen?

Regeren met de populisten. Premiersportret van Jan Peter Balkenende

Jan Peter Balkenende (CDA) wordt premier na de brute moord op Pim Fortuyn in 2002. Hij kan niet om de LPF, de partij van Fortuyn, heen. Zijn kabinet telt daardoor veel onervaren politici en populisten. Hoe gaat hij daarmee om? Wat zou jij doen? Die vraag wordt voorgelegd aan Hanneke van der Werf, Kamerlid voor D66. Politiek historicus Lennart Steenbergen plaatst het dilemma in de tijd en schetst tegelijkertijd een beeld van Balkenende.

De prins is verliefd! Wat zou jij doen? Premiersportret van Wim Kok

Wim Kok (PvdA) krijgt rond de eeuwwisseling het dossier Máxima op zijn bord. Kroonprins Willem-Alexander wil trouwen met een Argentijnse, maar haar vader maakte ooit deel uit van het regime van dictator Videla. Wat doet Kok? En wat zou jij doen? Die vraag wordt voorgelegd aan Tom Scheepstra, voorzitter van het CDJA. Politiek historicus Lennart Steenbergen plaatst het dilemma in de tijd en schetst tegelijkertijd een beeld van Wim Kok.

Kernwapens ja of nee? Wat zou jij doen? Premiersportret van Ruud Lubbers

Ruud Lubbers (CDA) is premier in de jaren tachtig. Hij is gecommitteerd aan een afspraak met de NAVO om kruisraketten te plaatsen. Maar steeds meer Nederlanders komen daartegen in opstand. Wat is de oplossing van Lubbers? En wat zou jij doen? Die vraag wordt voorgelegd aan Don Ceder, Kamerlid voor de ChristenUnie. Politiek historicus Lennart Steenbergen plaatst het dilemma in de tijd en schetst tegelijkertijd een beeld van Ruud Lubbers.

De olie is op! Wat zou jij doen? Premiersportret van Joop den Uyl

In de jaren zeventig is er oorlog in het Midden-Oosten die een olieboycot tot gevolg heeft. Joop den Uyl (PvdA) is dan premier en hij kondigt een autoloze zondag aan. Maar is dat wel de juiste oplossing? Wat zou jij doen? Die vraag wordt voorgelegd aan Daphne Lodder, voorzitter van de jongerenpartij van de VVD. Politiek historicus Lennart Steenbergen plaatst het dilemma in de tijd en schetst tegelijkertijd een beeld van Joop den Uyl.

Meer nieuws