NTR organiseert de Nacht van de Fiets

fietspad-vangogh-daan-roosegaarde

Op zaterdag 20 juni organiseert de NTR, vlak voor de start van de Ronde van Frankrijk in Utrecht, de Nacht van de Fiets. Drie uur lang praten wetenschappers en kenners in hartje Utrecht over Nederland fietsland. Immers, het was een Duitse baron die de fiets uitvond, een Fransman die 'm vervolmaakte, maar nergens nam het fietsvervoer zo'n grote vlucht als juist in Nederland.

Er zijn hier nu zo'n 22 miljoen fietsen. Waarom? Hoe kwam het tot die typisch Nederlandse fietscultuur? Hoe belangrijk is het dat we blijven bewegen op de fiets? Hoe werd de fiets (én de mens daarop) langzaam maar zeker een probleem? Wat doen we aan fietsfiles? Hoe lossen we de mentaliteit in de fietsjungle op? Welke maatregelen zijn nodig om fietsverkeer weer veilig te maken? En: komt er in navolging van de zelfrijdende auto ook een zelfrijdende fiets?In de Nacht van de Fiets legt Marco te Brömmelstroet (UvA) uit hoe een stad in te richten op fietsverkeer, beschrijft Pete Jordan (De Fietsrepubliek) de absurde maar o zo vanzelfsprekende fietscultuur in Amsterdam, vertelt TU-Delft professor Arend Schwab waarom een fiets niet omvalt en onderzoekt fietser en bewegingswetenschapper Bert Otten (RUG) het mechanisme van bewegingssturing.

Planoloog Karel Martens (Radboud Universiteit Nijmegen) legt uit dat het geen kwaad kan om de mens als uitgangspunt te nemen bij fietsbeleid. Verder horen we de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks), in de Domstad verantwoordelijk voor verkeer en mobiliteit, langzaamfietser Sietse van Berkel, één van de titelfavorieten voor het Nederlands Kampioenschap Slowbiken, en voor de muzikale omlijsting zanger/songwriter Anne Soldaat.

Live vanuit Café Florin, Utrecht: De Nacht van de Fiets. Presentatie: Jeroen Dirks

Zaterdag 20 juni 2015, van 19.00 tot 22.00 uur op NPO Radio 1

Zie ook 18 juni nationaal fietscongres

 

Meer nieuws