In memoriam Jellie Brouwer

Jellie Brouwer

Zojuist bereikte ons het verdrietige bericht van het overlijden van Jellie Brouwer. Jellie was al ruim 20 jaar één van de vaste presentatoren van het NTR programma Kunststof op NPO Radio 1. Zij sprak voor Kunststof op de voor haar kenmerkende betrokken manier talloze mensen uit de wereld van de kunst en cultuur. Jellie was een zeer persoonlijke interviewer. Zoals ze het zelf verwoordde in een interview in de Volkrant een paar jaar geleden: ‘Ik wil niet toetsen of mijn gasten deugen, maar ben nieuwsgierig naar hun drijfveren. Naar de grote dingen in het leven: vriendschap, liefde en de dood.

De NTR is Jellie zeer dankbaar voor de prachtige interviews op de radio en haar enorme collegialiteit, achter de schermen, al die jaren lang. We wensen haar dierbaren heel veel sterkte toe met dit grote verlies.  

In memoriam Jellie Brouwer (21 januari 1964 – 18 juni 2023)

Jarenlang was Jellie Brouwer de Koningin van Kunststof. Op 2 april 2001 ging op NPO radio 1 het NTR-programma Kunststof van start. Jellie Brouwer was er vanaf die eerste dag bij en ze is nooit meer weggegaan.

Zij sprak voor Kunststof op geheel eigen wijze talloze mensen uit de wereld van de kunst en cultuur. Jellie was oprecht geïnteresseerd in wie zij een uur lang tegenover zich had. Ze was een zeer persoonlijke interviewer. Zoals ze het zelf verwoordde in een interview in de Volkskrant een paar jaar geleden: ‘Ik wil niet toetsen of mijn gasten deugen, maar ben nieuwsgierig naar hun drijfveren. Naar de grote dingen in het leven: vriendschap, liefde en de dood.’

Of zoals Nico Dijkshoorn een paar jaar geleden over haar zei in De Wereld Draait Door: ‘Jellie is de beste interviewer van Nederland. Zij is al heel lang een van mijn favoriete mensen ooit.’ En dat gevoel geldt ook voor haar collega’s bij Kunststof, met wie ze in veel  gevallen al sinds het begin van het programma heeft gewerkt. Jellie was meer dan een collega. Wie met Jellie in contact kwam werd door haar aangeraakt zoals dat maar zelden gebeurt. Jellie had die gave. Haar levenslust en energie straalde op iedereen af.

Zes jaar geleden werd voor het eerst een zeldzame vorm van kanker bij Jellie geconstateerd. Ook toen was zij niet te houden: zelfs nog tijdens behandelingen wilde ze per se terug achter de microfoon. Dat geeft mij weer leven, was haar motivatie. ‘Ik knap er alleen maar van op.’ En dat was ook zo. Jellie leefde voor haar werk. 'Ik ga iedere keer met heel veel plezier naar Hilversum toe en ben ik benieuwd wat de gast die avond mij te vertellen heeft. En dat ik voor mijn werk boeken kan lezen, voorstellingen kan zien. Mooier kan toch eigenlijk niet?'

Het was het idee van Jellie, 22 jaar geleden, om elke uitzending van Kunststof te eindigen met een tegel waarop de gast een levensmotto schrijft. Een cadeautje voor de luisteraar. Uit hetzelfde interview in de Volkskrant: ‘Als ik zelf een tegel mag beschrijven, zet ik erop: Verbeeld je maar (n)iets. Het is allebei aan de hand. Je moet je leven lang dromen en iets van het leven proberen te maken. Maar plots’, (knipt met vingers), ‘kan het afgelopen zijn. Sinds mijn genezing sta ik niet wezenlijk anders in het leven. Behalve dat ik gemakkelijker kan relativeren. Een slechte uitzending is geen ramp, denk ik dan, want ik ben er toch nog maar mooi bij.’

Helaas kwam eind vorig jaar het zeer verdrietige bericht dat de ziekte terug was en het deze keer niet meer goed zou komen. Jellie Brouwer, de Koningin van Kunststof, overleed op 59-jarige leeftijd. We gaan haar intens missen.

Annemiek Kortlang, hoofdredacteur Verdiepende Kunst NTR

Maandag 19 juni zal Jellie Brouwer in een speciale uitzending geëerd worden voor al die jaren Kunststof. De Kunststof uitzending wordt om 19.00 uur op NPO Radio 1 uitgezonden en gepresenteerd door Willemijn Veenhoven.   

Meer nieuws