Hidde Wierda Geschiedenisdocent van het jaar

Geschiedenisdocent van het jaar

Hidde Wierda (CSB de Cuserstraat in Amsterdam) is vandaag (zaterdag 5 oktober 2024) uitgeroepen tot Geschiedenisdocent van 2024. Hidde Wierda is de winnaar van de verkiezing Geschiedenisdocent van het Jaar, die voor de tiende keer is georganiseerd door het Rijksmuseum, het Nationaal Archief en de NTR. Hidde Wierda ontving de prijs uit handen van Mariëlle Paul, staatssecretaris Funderend Onderwijs en Emancipatie, die in haar toespraak het belang van goed geschiedenisonderwijs benadrukte.

Mariëlle Paul, staatssecretaris Funderend Onderwijs en Emancipatie: "We schrijven vandaag geschiedenis, want voor de tiende keer is de Geschiedenisdocent van het Jaar gekozen. Ik heb veel waardering voor de winnaar Hidde Wierda en al die andere geschiedenisdocenten. Zij doen ontzettend belangrijk werk. Geschiedenis raakt ons allemaal. Daarom is het belangrijk dat we jongeren de kennis hierover meegeven. Van generatie op generatie. Dankzij deze bevlogen docenten houden wij de geschiedenis levend." Noraly Beyer, Juryvoorzitter: "De jury is heel blij met de toewijding en de passie voor het vak geschiedenis. De jury is ook onder de indruk van de grote drang om hun kennis over te dragen aan leerlingen."

Ambassadeur
Hidde Wierda zal een jaar lang ambassadeur zijn van het geschiedenisonderwijs in Nederland, neemt een lesvideo op voor schooltv.nl én mag met de hele klas naar het Rijksmuseum. De hele top 3 brengt met hun leerlingen een bezoek aan het Nationaal Archief in Den Haag.

Belang geschiedenisonderwijs
Voor het tiende jaar kiest een jury van didactici en historici onder leiding van journalist en presentator Noraly Beyer de beste geschiedenisdocent van het land. De prijs is in het leven geroepen door het Rijksmuseum, het Nationaal Archief en de NTR. Daarmee willen zij het belang van geschiedenisonderwijs onderstrepen en docenten belonen die leerlingen weten te enthousiasmeren voor het vak geschiedenis of mens en maatschappij en hen uit te dagen heden en verleden met elkaar te verbinden.

Noraly Beyer, juryvoorzitter: Geschiedenis helpt om te weten wie en wat we zijn. Weten waar we vandaan komen en wat er allemaal aan goed en kwaad achter ons ligt, versterkt begrip voor het heden en bevordert inzicht om nu en in de toekomst niet in herhaling te vallen.

Zoektocht
De zoektocht naar de geschiedenisdocent begon in februari dit jaar. Scholieren, directies en collega's meldden bijna 400 kandidaten aan. De jury selecteerde 15 docenten. Zij werden in maart in het Nationaal Archief en gevraagd een opdracht te maken. Hieruit volgde in mei een top 6. De jury bezocht hen op school, woonde lessen bij en sprak met leerlingen en collega's. In september werd de top 3 bekendgemaakt: Joke Osinga (Alkwin Kollege in Uithoorn), Wim Schönermarck (Arte College in Almere) en Hidde Wierda (CSB de Cuserstraat in Amsterdam). Vandaag hadden deze drie een laatste kans om zich te profileren door een excursie voor te bereiden met het thema ‘Echt Nep’, met aandacht voor historische en hedendaagse voorbeelden van waarheid en misleiding.

De jury

  • Voorzitter: Noraly Beyer, journalist en presentator
  • Hanneke Tuithof, vakdidacticus geschiedenis + onderzoeker gammadidactiek Universiteit Utrecht en hoofddocent lectoraat curriculumvraagstukken Hogeschool Utrecht
  • Leerling uit het voortgezet onderwijs met het profiel geschiedenis
  • Leerling uit het voortgezet onderwijs met het profiel geschiedenis
  • Marjan de Groot-Reuvekamp, voorzitter Vereniging Geschiedenisdocenten Nederland
  • Tim Huijgen opleider vakdidacticus en onderzoeker Universiteit van Groningen
  • Mirjam Gulmans, researcher op de geschiedenisafdeling van de NTR
  • Hans van den Akker, senior educator Nationaal Archief
  • Jeroen ter Brugge, conservator Maritieme collectie Rijksmuseum
  • Bob Molenberg, docent cultureel erfgoed op de Reinwardt Academie
  • Ozan Karakoç, docent geschiedenis bij Pius X College en lid van de VMBO-commissie van de VGN

De verkiezing Geschiedenisdocent van het Jaar wordt jaarlijks georganiseerd door het Rijksmuseum, het Nationaal Archief en de NTR

Meer informatie: Geschiedenisdocent 2024 - Rijksmuseum

Meer nieuws