Het verborgen leven van de kat

13jun Het verborgen leven van de kat artikel

Uitzending: maandag 2, dinsdag 3 en woensdag 4 januari 2016 om 17.45 uur op NPO 2

Een onthullend inkijkje in het leven van je kat, dat oude mythes ontzenuwt en een antwoord biedt op spannende vragen over zijn verborgen leven. Koel, hautain, vals. Of een aanhalige, spinnende pluizenbol die niets liever wil dan bij je op schoot zitten. Wat je ook van katten vindt, één ding is zeker: voor heel veel mensen gaat er niets boven een kat. Maar wat weten we eigenlijk van katten? In deze fascinerende en onthullende serie wordt elk aspect van het leven van deze vaak verkeerd begrepen diersoort onderzocht.

Met behulp van de nieuwste precisietechnologie in de vorm van GPS-trackers, röntgenbeelden, kattencamera’s en high-speedopnamen laat deze serie zien hoe een kat als wild dier in een getemde wereld leert functioneren. We zien hoe verbluffend katten hun zintuigen gebruiken om hun omgeving te interpreteren, en we leren meer over het opmerkelijke vermogen van katten tot samenwerking en communicatie met andere soorten.

We ontdekken waar de unieke lichaamsbouw, hersenen en zintuigen van de kat – waardoor hun wilde voorouders perfecte roofdieren konden worden – in de moderne wereld mee te maken krijgen en hoe dit van nature solitaire dier een unieke omgang met de mens heeft ontwikkeld waardoor het een plek heeft kunnen veroveren in onze sociale omgeving en ons meest geliefde huisdier is geworden. (Laat de hond het maar niet horen.)

Een grote rol in deze serie is weggelegd voor experimenten waarmee bestaande theorieën worden getest. Of een kat altijd op zijn pootjes terechtkomt; of ze hun jachtinstinct al bij hun geboorte hebben, en hoe het komt dat katten en honden de wereld zo totaal verschillend benaderen.

Aflevering 1: Door de ogen van de kat
Maandag 2 januari, 17.45 uur, NPO 2
In de eerste aflevering ontdekken we hoe onze katten met de zintuigen die ze van hun wilde voorouders hebben geërfd, hun omgeving zien, horen en ruiken, en waarom dit hen in de moderne wereld soms parten speelt.

Aflevering 2: De leeuw op jouw schoot
Dinsdag 3 januari, 17,45 uur, NPO 2
In de tweede aflevering van dit unieke wetenschappelijke project verkennen we de wilde kant van onze huiskat. Beeldmateriaal van GPS en kattencamera’s laat zien hoe ze, zodra ze door het kattenluik glippen, van een schootpoes in een jagend roofdier veranderen. We observeren katten als Ozzy en Smudge om te zien wie zich de echte baas van de buurt mag noemen, en we ontdekken waarom we, al onze pogingen ten spijt, het jachtinstinct van onze katten niet onder de duim kunnen houden.

Aflevering 3: Kattentaal
Woensdag 4 januari, 17.45 uur, NPO 2
In de laatste aflevering van dit baanbrekende project onthult het onderzoeksteam de geheime taal van onze katten, hun verrassende ‘gesprekken’ als wij ‘s nachts slapen, en waarom katten wel naar ons miauwen, maar niet naar elkaar.

Een huis met vier katten wordt voorzien van camera’s en andere apparatuur om te ontdekken of ze wel zo gezellig met elkaar omgaan als hun baasjes denken. En we worden ons ervan bewust waarom het bestaan als metgezel van de mens er voor onze eenentwintigste-eeuwse kat niet gemakkelijker op wordt.

Herhaling uit 2015
Originele titel: Cats Uncovered, driedelige serie van de BBC

Bekijk Andere Tijden Short History over dierenliefde.

Meer nieuws