De hoofdpersonen in De weg van de dodo

Irma en de veeleisende vlinders
Irma probeert al dertig jaar één vlindersoort van de ondergang te redden: het donker pimpernelblauwtje, een extreem veeleisend beestje. In een oude stationwagon gaat ze de vlindertjes desnoods helemaal in Polen ophalen. Helaas vestigen haar importvlinders zich vervolgens op een onmogelijke plek langs een drukke weg en krijgt Irma te maken met een reeks verpletterende menselijke fouten. Ondanks alle tegenslag gelooft Irma heilig dat het haar gaat lukken.

Gijs en de onderwaterwoestijn
Gijs heeft ook  bepaald geen kleine dromen: hij wil de hele Noordzee weer van de grond af opbouwen. Op expeditie naar de Doggersbank ziet hij dat de Noordzeebodem nog leger is dan de woestijn. Zijn doel lijkt schier onhaalbaar. En dan krijgt hij óók nog te horen dat al het geld voor zijn droomproject in één klap wegvalt. Lukt het hem de moed erin te houden?

Martijns palingen worden verhakseld
Het plan van Martijn om de bedreigde paling te redden lijkt in tegenstelling tot dat van Gijs en Irma een wonder van eenvoud. Nu worden palingen nog bij gemalen en waterkrachtcentrales verhakseld. Maar wat nou als Martijn zorgt dat de vissen in een veilige route naar de Sloterplas kunnen zwemmen? Een palingenreservaat moet toch te doen zijn. Het enige probleem: elke geredde paling kost omgerekend zo’n 2000 euro. 

De onheilspellende sprookjes van Janneke
Iedere aflevering vertelt bioloog Janneke Sindram een bizar en onheilspellend verhaal over een uitgestorven diersoort. Zo is er de eigenaardige geschiedenis van de Tasmaanse tijger die, ondanks dat hij uitgestorven is, toch nog vaak in het wild wordt gespot. Ook hoor je over de Pyrenese Ibex, de eerste diersoort ter wereld die opstond uit de dood om vervolgens te ‘heruitsterven’. Elke menselijke oplossing voor een betere natuur blijkt weer voor nieuwe problemen te zorgen.