Orville Breeveld

“Als we uit moeten gaan van de Europese geschiedenis die we op school hebben geleerd, zijn er in de geschiedenis geen belangrijke figuren van kleur. Vroeger als kind moest ik dan noodgedwongen inspiratie uit Amerikanen als Martin Luther King en Malcolm X halen.”

Als musicus reisde Breeveld de afgelopen twintig jaar door Europa en ontdekte dat er wel degelijk zwarte historische personen zijn die een belangrijke rol hebben gespeeld op tal van gebieden. Van wetenschap tot kunst, van de krijgsmacht tot religie. Langzamerhand ontdekt Nederland zijn slavernijverleden, maar los van de slavernij zijn er ook positieve  historische verhalen over mensen van kleur waar Nederlanders kracht uit kunnen destilleren. Breeveld reist in de voetsporen van zes kleurrijke, intrigerende figuren en onderzoekt hun rol in de samenleving van hun tijd. Wie waren zij? Hoe zag hun leven eruit? En waarom werden ze vergeten? En vooral: kunnen hun levens ons inspireren tot een ‘nieuwe blik terug’?

“De slavernij is zeker niet onze enige gezamenlijke historische identiteit. Onze gezamenlijke geschiedenis is veel omvangrijker en inspirerender dan de huidige geschiedenis ons wil laten geloven.”

Breeveld reist in de voetsporen van zes kleurrijke, intrigerende figuren en onderzoekt hun rol in de samenleving van hun tijd. Wie waren zij? Hoe zag hun leven eruit? En waarom werden ze vergeten? En vooral: kunnen hun levens ons inspireren tot een ‘nieuwe blik terug’?