De reis van de Ranchi

Op 15 augustus, de dag dat we herdenken dat Japan capituleerde en daarmee ook in Azië een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, zendt de NTR op NPO 2 extra de korte documentaire ‘De reis van de Ranchi’ uit. Het is een verlengde versie van de film die vorig jaar werd vertoond op evenementen in het hele land bij de lancering van de podcastserie ‘De Ranchi Baby’s’. Hierin spoorde Joost Wilgenhof de 37 baby’s op die werden geboren aan boord van het stoomschip De Ranchi, waarmee militairen en hun familie na de Indonesische onafhankelijkheid in 1950 halsoverkop naar Nederland reisden.

In de film ‘De reis van de Ranchi’ varen we van Jakarta naar de Javakade in Amsterdam langs alle coördinaten waar een baby geboren werd. Aan de hand van archiefbeelden en het scheepsjournaal van de kapitein proeven we de sfeer aan boord. Tijdens de denkbeeldige reis reflecteren enkele van de 37 Ranchi Baby’s op hun bijzondere geboorteplek en hoe het koloniale verleden hun leven gevormd heeft.

De ‘Ranchi Baby’s’, nu zeventigers, kregen in hun paspoort geen geboorteland, maar een coördinaat. Ze groeiden op in het nieuwe ‘thuisland’ Nederland, dat bepaald niet op hen en hun getraumatiseerde ouders zat te wachten. Ze delen een verleden, maar toch zijn hun verhalen allemaal anders.

Bekijk de film hier.

Luister ook naar de podcastserie van Joost Wilgenhof: De Ranchi Baby's

Een film van Tijl Akkermans en Emmie Kollau, op basis van de podcastserie van Joost Wilgenhof.
Productie: Stichting Autres Directions en Aldus’ producties.

Mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van het NPO-fonds, V-fonds, Collectieve Erkenning Indisch en Moluks Nederland en Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.