Uitgebreide informatie

Harry, eind 50, bracht maar liefst een derde van zijn leven door in de gevangenis. Hij zat vast voor doodslag, waarna hij na een lange opsluiting de gevangenis weer mocht verlaten. Buiten ging het een aantal jaar goed', totdat hij opnieuw iemand doodde en weer een celstraf kreeg. Hij verlangt naar buiten, maar ziet er ook tegenop. Buiten de muren is Harry vastbesloten niet weer in oude fouten te vallen: hij wil graag een broodjeszaak beginnen met zijn vrouw (‘mijn meissie’), die hij in de gevangenis ontmoette. Blijft hij op het rechte pad?

De serie volgt ook gedetineerde Bram. Hij is eind 40 en zit voor de derde keer een speciale straf uit voor stelselmatige daders, in de volksmond bekend als draaideurcriminelen. Het liefst zou Bram weer gaan tekenen. In zijn dromen organiseert hij zijn eerste expositie. In werkelijkheid gedijt Bram misschien wel het best in de gevangenis. Hoe lang houdt hij het dit keer uit? “Soms gaat het bij mij buiten na twee dagen al mis”, aldus Bram.

Marjolein Knol is podcastmaker in Groningen. Ze studeerde journalistiek aan de CHE in Ede en radio op het RITCS in Brussel. Ze werkte als verslaggever in Noord-Nederland.  Over de verhalen rond de TT in Assen maakte ze de bekroonde serie Oerend harTT. In Binnen de Muren onderzocht ze het leven in de Penitentiaire Inrichting Esserheem, in het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen. Ze maakt reportages voor Argos en voor Dagblad van het Noorden een tweewekelijkse podcast met achtergronden bij het nieuws. Ook maakte ze in opdracht van het Drents Archief en RTV Drenthe De Hilte 11, een podcast over de Tweede Wereldoorlog in het Drentse dorp Gieten, aan de hand van de verhalen van ooggetuigen.

Buiten de Muren is een podcast van NTR, DOCS, Stichting Autres Directions en Aldus' producties.

Mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds.

Foto's: © Harry Cock