FC Banlieue is een serie waarin documentairemaker Wouter Vogel innovatie in de voetbalwereld verkent. Als experiment wordt een karakteristiek Rotterdams amateurteam een seizoen lang gesteund door datawetenschappers en experts uit de professionele voetbalwereld. Zal FC Banlieue (onder 19) eindelijk die felbegeerde eerste klasse winnen en doorschieten naar de hoofdklasse? Voice-over: Frank Heinen.

In de topsport maakt elk detail het verschil, wordt weleens gezegd. Maar gek genoeg loopt nog niet iedereen direct warm voor technische vernieuwing en support tools, zelfs als ze bewezen resultaten opleveren. Soms lijkt de voetbalwereld wel de meest behoudende plek op aarde. De NTR-serie FC Banlieue neemt de kijker mee achter de gesloten deuren van het professionele voetbal en ontdekt wat er gebeurt als je een jeugdteam bombardeert met de nieuwste (data)kennis en tools.

Voetbalsterren
De vierdelige serie duikt in data-jargon zoals expected goals en half spaces, maar ook menselijke thema’s zoals lichaamshouding, kijkgedrag en stressbestendigheid komen aan bod. De KNVB wijst het team de weg, net als data-analisten zoals Floris Goes van SciSports en voetbalsterren zoals Joey Veerman (PSV), Andries Noppert (sc Heerenveen) en Bart Vriends (Sparta Rotterdam). Kunnen computers uiteindelijk de rol van een hoofdcoach overnemen?

Faalangst
Terwijl het seizoen vordert, graaft de serie dieper in de persoonlijke verhalen van de spelers, die een serieus obstakel blijken te vormen. Zo worstelt doelman Nasser met faalangst, wordt spits Stijn steeds meer in beslag genomen door een lonkende modellencarrière en moet  hoofdtrainer Nico alle zeilen bijzetten om de groep pubers bij elkaar te houden. Onder begeleiding van de voice-over-stem van Frank Heinen krijgt de kijker niet alleen een kijkje achter de schermen, maar vooral in het hart van een karakteristiek voetbalteam met groeipijnen.

In vier delen te streamen op NPO Start en op 6 mei te zien op NPO 3.