De Prikkel-pandemie

Steeds meer mensen kampen met stress en burn-outs. Is dit een modern probleem, of worstelden onze voorouders hier ook al mee? Verslaggever Ruben Rosen Jacobson duikt in deze vragen en ontdekt verrassend veel over zijn eigen stressgewoonten. Hij ondergaat een stress-test bij hersenonderzoeker Erno Hermans, die uitlegt hoe ons stressmechanisme ons hielp overleven, maar in ons moderne leven zijn doel wel eens voorbij schiet. Archeoloog Sarah Schrader vergelijkt onze stress met die van traditionele stammen. Neurobioloog Brankele Frank laat zien hoe burn-outs de mens al duizenden jaren treffen... maar de laatste decennia toch een groter probleem

Focus

AI in de zorg

De druk op de zorg groeit. Een rapport van de WRR stelt zelfs dat in 2040 een op de vier mensen in de zorg moet werken om de oplopende werklast aan te kunnen. Kan Kunstmatige Intelligentie (AI) een uitkomst bieden? Petra Grijzen onderzoekt het potentieel van AI in het ziekenhuis. Wat gebeurt er nu al? En wat kunnen we verwachten? 

Zo word je beter in bed volgens de wetenschap

Rond seks en opwinding zijn nog veel misverstanden. En dat kan zorgen voor problemen, zegt seksuoloog Marieke Dewitte. Hoe kan je nou zorgen dat je meer zin hebt in je partner? En is het libido van mannen wel echt hoger bij mannen dan bij vrouwen? Marieke beantwoordt jullie meestgestelde vragen over seks.

Meer NTR Wetenschap