Ramsey Nasr kennen we als acteur en schrijver, maar sinds kort ook als verwoed verzamelaar. Je kunt het zo gek niet bedenken, of hij heeft het. Korstmossen? Ja, hoor die heeft hij en ook nog eens 500 prenten van korstmossen. Een albino wandelende tak? Check! Al dit moois staat tentoongesteld in wat hij zijn Wunderkammer noemt. Maar waar komt het begrip eigenlijk vandaan?

Een Wunderkammer was in vroegere tijden bedoeld om te pronken, maar ook om de chaos te ordenen. Het was een poging om alle wonderen van de schepping bij elkaar te harken in één kamer.

In het Nederlands noemen we een Wunderkammer ook wel een kunst- en rariteitenkabinet. In deze kast of soms zelfs een kamer wordt de privéverzameling van een eigenaar tentoongesteld. Het doel van zo’n kast of kamer is het tonen van macht, rijkdom én het tonen van dankbaarheid naar God toe. Wunderkammers waren vooral in de 16e, 17e en 18e eeuw populair. Dit had te maken met het toenemende aantal mensen dat het buitenland bezocht en de groeiende interesse voor planten en dieren.

Van opgezette dieren tot wetenschappelijk materiaal

Wat voor objecten trof je zoal aan in een Wunderkammer? Auteur Thijs Demeulemeester beschrijft in zijn boek ‘Wunderkammer’ (2017) vier categorieën voorwerpen die je in een Wunderkammer kunt vinden. De eerste is naturalia, dit is alles wat afkomstig is uit de natuur. Denk aan korstmossen, stenen en koraal. De tweede is scientifica, dit zijn instrumenten die in de wetenschap worden gebruikt. Gevolgd door preciosa waar objecten en kunst onder vallen die door de mens zijn gemaakt. En de lijst wordt afgesloten met exotica wat staat voor zeldzame voorwerpen uit verre landen.

Ramsey Nasrs Wunderkammer bevat elementen uit alle vier de categorieën die Demeulemeester onderscheid. Geen wonder dat zijn hele huis inmiddels is omgetoverd tot een Wunderkammer. Van vloer tot plafond puilen zijn kasten uit met allerlei prachtige objecten. In Dr. Nasrs Wunderkammer krijgen we een inkijk in zijn unieke verzameling.

Het programma zie je elke woensdagavond om 22:20 uur op NPO 2.