Geprinte benen

Door de oorlog in Oekraïne hebben naar schatting 30.000 tot 50.000 Oekraïners een amputatie moeten ondergaan. Petra Grijzen volgt de Oekraïense soldaat Andrii Rybalko die in Nederland komt revalideren en twee nieuwe onderbenen krijgt aangemeten. Hoe maak je een goede prothese met weinig middelen? En hoe ziet de nieuwe generatie protheses eruit?

Actueel

Het Technologische Lichaam

Een stap niet gemeten is een stap niet genomen. Het horloge om je pols en de telefoon in je broekzak houden continu bij of je wel voldoende beweegt, goed slaapt of misschien niet te gestrest bent. Maar wat doen we met al die gegevens? Leren we onze lichamelijke gezondheid daadwerkelijk beter kennen, of worden we er misschien juist ongezonder van?

In de podcastserie Het Technologische Lichaam bespreekt verslaggever Stijn Goossens zijn zoektocht naar een antwoord op de vraag waarom we ons lichaam zo nodig moeten meten. En wat kunnen we dan allemaal met al die data?

Zijn virussen het kankermedicijn van de toekomst?

Wereldwijd zoeken wetenschappers naar virussen die kankercellen kunnen aanvallen. Voor Nederlandse patiënten is virustherapie nog niet beschikbaar, maar er wordt wel veelbelovend onderzoek naar gedaan. Petra Grijzen ziet hoe zelfs in gorillapoep gezocht wordt naar een toekomstig kankermedicijn.

Meer NTR Wetenschap