Iedere tuin telt

In Nederland zijn 4,5 miljoen tuinen waarvan de gezamenlijke oppervlakte meer dan tien keer zo groot is als Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Samen vormen onze tuinen het grootste natuurgebied van Nederland: Nationaal Park Alle Tuinen! En dat maakt iedere tuinbezitter tot natuurbeheerder. Hoe staat het met de soortenrijkdom in onze eigen achtertuinen? 

Zo kan je het beste biodivers tuinieren volgens de wetenschap

De Nederlandse tuinen zijn samen meer dan tien keer zo groot als Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dit betekent dat iedereen met een tuin eigenlijk een natuurbeheerder is. Maar hoe kun je je eigen tuin biodiverser maken? En hoe gaat het eigenlijk met de soortenrijkdom in onze eigen achtertuin? In deze video beantwoordt bioloog Matyas Bittenbinder van de VU Amsterdam jullie meestgestelde vragen over de biodiversiteit in je tuin.

Focus

Animal farm

Wij mensen hebben onze boerderijdieren zo gefokt dat ze uitermate goed aan onze economische wensen voldoen. Maar wat weten we eigenlijk over hun innerlijk leven? Weinig. Daar komt nu verandering in. Duitse onderzoekers hebben zich gestort op het emotionele leven van koeien, varkens en geiten. En wat blijkt? Ze zijn veel intelligenter en socialer dan gedacht. Dat blijkt uit experimenten waar de onderzoekers de dieren aan onderwerpen. Geiten zijn bereid om andere geiten aan een lekkernij te helpen, ook als ze daar zelf niks voor terugkrijgen. 

De placebo werkt echt

Het placebo-effect is géén kwestie van geloof, het is wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Gezondheidspsycholoog Andrea Evers legt uit hoe verwachting en context pillen beter laten werken. Het uiteindelijke doel: effectievere behandelingen met minder medicijnen.

Meer NTR Wetenschap

FC Banlieue

FC Banlieue is een nieuwe serie waarin documentairemaker Wouter Vogel innovatie in de voetbalwereld verkent. Als experiment wordt een karakteristiek Rotterdams amateurteam een seizoen lang gesteund door datawetenschappers en experts uit de professionele voetbalwereld. Zal FC Banlieue (onder 19) eindelijk die felbegeerde eerste klasse winnen en doorschieten naar de hoofdklasse?