Fast fashion

Kleding, kleding en nog eens kleding. We houden ervan, maar tegen welke prijs? Petra Grijzen duikt in de wereld van fast fashion. Hoe komt het dat we zoveel kleding hebben en willen? Welke gevolgen heeft dat? Roberto Luis Martins, conservator bij het Amsterdam Museum, beheert een collectie kleding uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Wat blijkt? De Industriële Revolutie heeft de productieschaal en -snelheid enorm opgevoerd, maar allemaal ten koste van de kwaliteit. Midden in de winkelstraat, in het hol van de leeuw, vertelt gedragswetenschapper Reint Jan Renes over wat de winkelstraat doet met de hersenen van de consument.

Actueel

Podcastserie over fast fashion

Iedereen heeft kleding nodig, dus is het niet gek dat we regelmatig kleren kopen. Maar zijn we er misschien in doorgeslagen? Grote merken en webwinkels hebben van Fast Fashion steeds meer een norm gemaakt: veel kleding voor weinig geld en van lage kwaliteit. Na een paar keer dragen verdwijnt het in de prullenbak en gaan we weer shoppen. En dat systeem richt flink wat schade aan. Wat zijn de gevolgen hiervan? En hoe lossen we dit probleem op? Je hoort het in de nieuwe vierdelige podcastserie van Focus op: 8, 15, 22, 29 november.

Waarom we moeten kappen met fast fashion?

We zijn gek op kleding. Maar kan het niet wat minder? Petra Grijzen duikt in de wereld van fast fashion. Hoe komt het dat we zoveel kleding hebben en willen? Welke gevolgen heeft dat? Midden in de winkelstraat, in het hol van de leeuw, vertelt gedragswetenschapper Reint Jan Renes over wat de winkelstraat doet met de hersenen van de consument. Maar er is ook steeds meer duurzame textiel.

Van vervaarlijke vleermuispenis tot vapeverslaving

Steeds meer jongeren ‘vapen’. De e-sigaret heeft een onschuldiger imago en lijkt ook minder schadelijk te zijn dan de ouderwetse sigaret en nieuw Amerikaans onderzoek suggereert dat het vapen het roken onder jongeren lijkt te vervangen. Jop de Vrieze en Bouwe van Straten bespreken het met longarts en antirook-activist Wanda de Kanter. Moeten we vapen zien als minder schadelijk alternatief voor roken, of moet de opmars van de e-sigaret gestopt worden?  

Meer NTR Wetenschap