Hete zeeën

De opwarming van de zee heeft grote gevolgen voor dier en mens. Vissen slaan op de vlucht en worden steeds kleiner. Schelpdieren sterven massaal door hittestress en daarmee komt de voedselvoorziening van vogels in gevaar. Ook hebben oceaanstromen last van opwarming. De verstoring van deze stromen leidt op termijn tot meer zeespiegelstijging en extremer weer. Wat kunnen we doen? Petra Grijzen zoekt met wetenschappers naar perspectieven.

Actueel

Het Technologische Lichaam

Een stap niet gemeten is een stap niet genomen. Het horloge om je pols en de telefoon in je broekzak houden continu bij of je wel voldoende beweegt, goed slaapt of misschien niet te gestrest bent. Leren we onze lichamelijke gezondheid daadwerkelijk beter kennen, of worden we er misschien juist ongezonder van? In de podcastserie Het Technologische Lichaam bespreekt verslaggever Stijn Goossens zijn zoektocht naar een antwoord op de vraag waarom we ons lichaam zo nodig moeten meten. 

Zijn virussen het kankermedicijn van de toekomst?

Wereldwijd zoeken wetenschappers naar virussen die kankercellen kunnen aanvallen. Voor Nederlandse patiënten is virustherapie nog niet beschikbaar, maar er wordt wel veelbelovend onderzoek naar gedaan. Petra Grijzen ziet hoe zelfs in gorillapoep gezocht wordt naar een toekomstig kankermedicijn.

Meer NTR Wetenschap