Iedere tuin telt

In Nederland zijn 4,5 miljoen tuinen waarvan de gezamenlijke oppervlakte meer dan tien keer zo groot is als Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Samen vormen onze tuinen het grootste natuurgebied van Nederland: Nationaal Park Alle Tuinen! En dat maakt iedere tuinbezitter tot natuurbeheerder. Hoe staat het met de soortenrijkdom in onze eigen achtertuinen? 

Focus

Astronauten van de diepzee

Twee derde van de aarde is bedekt met water. Toch weten we meer van de maan dan van onze eigen zeebodem en de bewoners van de diepzee. Onderzoekers in Monterey, Californië ontdekken met grote regelmaat nieuwe soorten. Maar zij zien ook dat de zee in snel tempo verandert. Bioloog Bruce Robison vertelt over zijn expedities in de onderzeese Grand Canyon van Monterey Bay. Robison geldt als een van de eerste astronauten van de diepzee. Hij vertelt over zijn ontdekking van de Barrel Eyed fish, een vis met een doorzichtige kap op zijn hoofd en grote groene oogballen. Maar hij maakt zich ook zorgen: de zee raakt verzuurd en er is minder zuurstof.

Zo kan je het beste biodivers tuinieren volgens de wetenschap

De Nederlandse tuinen zijn samen meer dan tien keer zo groot als Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dit betekent dat iedereen met een tuin eigenlijk een natuurbeheerder is. Maar hoe kun je je eigen tuin biodiverser maken? En hoe gaat het eigenlijk met de soortenrijkdom in onze eigen achtertuin? In deze video beantwoordt bioloog Matyas Bittenbinder van de VU Amsterdam jullie meestgestelde vragen over de biodiversiteit in je tuin.

De placebo werkt echt

Het placebo-effect is géén kwestie van geloof, het is wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Gezondheidspsycholoog Andrea Evers legt uit hoe verwachting en context pillen beter laten werken. Het uiteindelijke doel: effectievere behandelingen met minder medicijnen.

Meer NTR Wetenschap

FC Banlieue

FC Banlieue is een nieuwe serie waarin documentairemaker Wouter Vogel innovatie in de voetbalwereld verkent. Als experiment wordt een karakteristiek Rotterdams amateurteam een seizoen lang gesteund door datawetenschappers en experts uit de professionele voetbalwereld. Zal FC Banlieue (onder 19) eindelijk die felbegeerde eerste klasse winnen en doorschieten naar de hoofdklasse?