Hoe misleidend zijn onze health-influencers nu echt?

Deze week was er veel ophef rond het programma The Biohack Project, waarin bekende Nederlanders leren hoe ze hun lichaam en geest de baas kunnen leren zijn. Dat klinkt interessant, maar critici noemden het programma onder meer een kwakzalvershow en volstrekte onzin. Vooral het wetenschappelijke gehalte van de show moest het ontgelden. Onze gast, huisarts Bernard Leenstra, is een van die criticasters. Is biohacking een kwalijke trend?

Actueel

Kan je schimmel van pesto scheppen?

Het is deze week verspillingsvrijeweek. We hebben allemaal wel eens een beschimmeld potje pesto of een vergeten restje in de koelkast staan. Wanneer kan je dit nog opeten en wanneer moet je het echt weggooien? We gooien veel eten weg. Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten?

Wetenschap op NPO Start

Zo werkt de kernreactor van de toekomst

Kernenergie wordt steeds vaker genoemd in discussies over de energietransitie. Veel wordt er verwacht van de gesmolten zout-reactor. In zo'n reactor kun je thorium gebruiken als brandstof. Van thorium wordt gezegd dat het veiliger is dan uranium, we hebben er veel meer van en het levert minder gevaarlijk kernafval op. Maar er zijn ook grote uitdagingen, zoals de materiaalkeuze voor het reactorvat. Nucleair chemicus Nick ter Veer van de TU Delft legt uit hoe dat zit.

Proefpersonen

Mensen verschillen van elkaar in geslacht, lichaamsgewicht, bloedwaardes, etniciteit, leefstijl, noem maar op. Farmaceuten staan voor de uitdaging om voor zo’n bonte verzameling één werkend medicijn te ontwikkelen. Daarvoor testen ze hun medicijnen eindeloos op proefpersonen. Hoe is het om proefpersoon te zijn in geneesmiddelenonderzoek? Wat zijn de risico’s en wat levert het op? En in hoeverre zijn onderzoeksgroepen divers? In vier afleveringen gaat Focus op zoek naar het antwoord op deze en andere vragen. 

Meer NTR Wetenschap