Watersnoodramp

Watersnoodramp tip

Deze week is de 70e herdenking van de Watersnoodramp die in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 plaatsvond. Door een zware storm in combinatie met springtij gebeurt het schijnbaar onmogelijke: de dijken breken door in Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en op Texel. Grote delen van West-Nederland komen onder water te staan. Huizen spoelen weg, mensen en dieren verdrinken. 

Naar aanleiding van de ramp maakte de NTR de vierdelige tv-serie Het water komt. Deze serie, gepresenteerd door Winfried Baijens die zelf opgroeide in Zeeland, brengt de ramp in kaart, met archiefmateriaal en indringende ooggetuigenverslagen.

De Watersnoodramp van 1953 staat niet op zichzelf. Water loopt als een rode draad door de Nederlandse geschiedenis. Naast de tv-serie is, in samenwerking met de NOS een podwalkapp ontwikkeld. Winfried Baijens neemt je in zeven GPS-gestuurde audiotours op locatie mee terug in de tijd met verhalen over steden en dorpen waar heftige watersnoodrampen hebben plaatsgevonden.

De tv-serie is uitgezonden van 6 t/m 27 januari op NPO 1 en trok een groot publiek van ruim een miljoen kijkers per aflevering. De app is inmiddels al 33.000 keer gedownload.

Heb je de serie gemist en/of ben je op zoek naar historische wandelingen? Ga voor meer informatie naar de website en bekijk de serie op NPO Start. Hier vindt je ook een collectie tv-programma's van de publieke omroep over dit onderwerp. Voor de jeugd is er een versie Het water komt in de klas gemaakt door Schooltv, met hierbij behorende lesbrieven. 

Van maandag 30 januari t/m vrijdag 3 februari zendt de NOS het Watersnoodjournaal uit, dagelijks om 20.25 uur op NPO 1. In vijf korte journaals wordt de kijker meegenomen naar de gebeurtenissen van zeventig jaar geleden. Woensdag 1 februari is om 22.20 uur op NPO 2 NOS 70 jaar na de Watersnoodramp te zien. Met een terugblik op de herdenking van de Watersnoodramp 70 jaar geleden. Verder zijn er extra reportages met als belangrijkste vraag: hoe staan we er nu voor? De reconstructie van de Watersnoodramp bekijk je hier.

 

Meer nieuws