Wat hebben voetbal en dans met elkaar gemeen?
Uitzending: iedere zondag van 22 november t/m 20 december, 17.10 uur, NPO 2
In de vijfdelige serie Voetballers dansen niet! volgen we toptalenten uit de jeugdopleiding van ADO Den Haag die geconfronteerd worden met een voor hen wel heel andere tak van sport: dans. Tegelijkertijd komen danstalenten van de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium Den Haag in de serie in aanraking met de voetbalsport. Ze werken, onder leiding van choreograaf Thom Stuart (De Dutch Don’t Dance Division) samen toe naar een voorstelling waarin elementen uit zowel voetbal als dans worden gebruikt. Deze voeren ze, vergezeld van een videoclip, op tijdens de rust van de Eredivisiewedstrijd ADO Den Haag- Willem II op 12 december 2015.
De eerste reactie van de meeste voetballers en trainers op de vraag: Wat hebben voetbal en dans met elkaar gemeen? is in de meeste gevallen ‘niet veel’. Daar denkt Rob Meppelink, hoofd jeugdopleiding bij ADO Den Haag anders over. Hij wil verder kijken dan wat ze gewend zijn in de voetbalwereld. ‘We staan altijd open voor nieuwe ideeën als die onze voetballers beter maken’.
Er zijn genoeg facetten die in beide disciplines belangrijk zijn. Balans, coördinatievermogen, souplesse; allemaal essentieel voor zowel dans als voetbal. Daarom doet Rob in de serie met zijn staf bewegingstherapeuten inspiratie op bij verschillende danstrainingen van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook worden de dansers uitgenodigd bij de voetbaltrainingen, waar de soepele dansbewegingen een hele uitdaging blijken te zijn voor de jeugdige voetballers. Directeur van de Dansvakopleiding Jan Linkens is op zijn beurt benieuwd naar wat hij kan leren van de vernieuwingen in de trainingsmethodes van ADO Den Haag.
Centraal in de serie staan acht voetballers en dansers in beide opleidingen. Het zijn toptalenten die aan de vooravond staan van groot succes of heftige teleurstelling. Discipline, zelfbewustzijn, de wil om er alles voor over te hebben. Welke stappen moeten zij maken om de echte top te bereiken? Hoe belangrijk is dat wat er in hun hoofd omgaat? En is dit alles te trainen?