Tweede Kamerverkiezingen bij Nieuwsuur

Nieuwsuur nieuws verkiezingen thumb

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen komt Nieuwsuur (NOS/NTR) in november met speciale uitzendingen. Centraal staan thema-afleveringen rondom de grootste politieke partijen. Daarbij wordt de lijsttrekker geïnterviewd, zal de partij worden ontleed aan de hand van verkiezingsprogramma en stemgedrag en komen kiezers uit eigen kring aan bod over verwachtingen, ambities en kritiek.

Interviews lijsttrekkers
Nieuwsuur zal in campagnetijd verslag doen van de actualiteit, maar wil daarnaast de schijnwerper richten op de inhoudelijke standpunten, achtergronden en stemgedrag van de partijen. Met de thema-uitzendingen en de een-op-een gesprekken wil Nieuwsuur kiezers zo goed mogelijk informeren. Trefwoorden in de journalistieke aanpak van de programma’s zijn: informatief, serieus, diepgravend, kritisch, open en onderzoekend.

Vanaf 1 november
Veertien politieke partijen hebben definitief toegezegd om deel te nemen aan de interviews met de lijsttrekkers. De partijen werden uitgenodigd op basis van het gemiddelde van het huidig zetelaantal in de Tweede Kamer en de stand in de Peilingwijzer. Vijf kleinere partijen als onderdeel van de reguliere uitzending, de negen grootste partijen in thema-uitzendingen in de verkiezingsstudio van Nieuwsuur. De uitzendingen zijn te zien tussen 1 november en 17 november 2023. Ook de SGP was op grond van de criteria uitgenodigd, maar die partij zag af van deelname.

Aandacht voor alle partijen
Nieuwsuur-anchors Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars zullen de lijsttrekkers ondervragen. Politiek duider Arjan Noorlander analyseert de partijen, onder meer aan de hand van kiezersonderzoek door Ipsos. Uiteraard zal Nieuwsuur in de reguliere uitzendingen ook aandacht besteden aan overige partijen die meedoen aan de verkiezingen.

Buiten het Binnenhof
Naast aandacht voor de politieke partijen en hun lijsttrekker op het Binnenhof, is Nieuwsuur ook in het land bij de kiezers. Verslaggever Jan Eikelboom en redacteuren Cecile van de Grift en Naomi Menelik gaan in de reportageserie 'Buiten het Binnenhof', vanaf eind oktober, op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het Nederlandse electoraat aankijkt tegen de politiek in het afgelopen jaar en wat de verwachtingen zijn.

NPO Start
Nieuwsuur maakt daarnaast voor NPO Start en online een reeks inhoudelijke en verdiepende achtergrondproducties over de belangrijkste maatschappelijke thema’s bij de verkiezingen.

Thema-uitzendingen politieke partijen in Nieuwsuur (21.30-22.15 uur, NPO 2)

CDA/Bontenbal - woensdag 8 november
SP/Marijnissen - donderdag 9 november
PvdD/Ouwehand - vrijdag 10 november
NSC/Omtzigt - zaterdag 11 november
D66/Jetten - maandag 13 november
PVV/Wilders - dinsdag 14 november
BBB/Van der Plas - woensdag 15 november
GL/PvdA/Timmermans - donderdag 16 november
VVD/Ye┼čilgöz - vrijdag 17 november

Kleinere partijen in reguliere uitzendingen (helft uitzending, 21.30-22.10 uur, NPO 2)

DENK/Van Baarle - woensdag 1 november
FvD/Baudet - donderdag 2 november
CU/Bikker - vrijdag 3 november
JA21/Eerdmans - maandag 6 november
Volt/Dassen - dinsdag 7 november

Meer nieuws