Team De Slimste Mens wint Grote Geschiedenisquiz 2017

Winnaars Grote Geschiedenisquiz 2017 Nieuwsfoto

De 16e editie van De Grote Geschiedenisquiz van de NTR is gewonnen door het team van De Slimste Mens, bestaande uit Eric Smit en Hiske Versprille, aangevuld met student geschiedenis Jan Wieger Posthumus. De teams bestonden net als vorig jaar uit twee bekende vakgenoten en één winnaar van de voorronde van Historisch Nieuwsblad, NRC Handelsblad en Andere Tijden.

Presentator Joost Karhof kreeg ondersteuning van Geschiedenisleraar van het jaar Liesbeth Dirks. De afvalrondes waren ook dit jaar weer erg pittig en onder leiding van satirici Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken. Per ronde moesten de twee laagst scorende teams vragen met Waar of Niet Waar beantwoorden.

Eerste ronde
Vijf teams van drie personen gingen de strijd aan. In de eerste ronde werd een serie pittige meerkeuzevragen op de teams afgevuurd. Uiteindelijk bleven twee teams net achter bij de rest: De Bekende Vlamingen Damiaan Denys en Lucas De Man, aangevuld met Vivian van der Wal en De Slimste Mens Eric Smit en Hiske Versprille, aangevuld met Jan Wieger Posthumus. In een spannende afvalronde, geleid door Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken, dolven uiteindelijk De Bekende Vlamingen het onderspit.

Tweede ronde
In de tweede ronde, opnieuw met meerkeuzevragen, namen de Burgemeesters Pieter Broertjes en Paul Depla, aangevuld met Jacqueline van Dijk en de Schrijvers Roos Schlikker en Eva Rovers, aangevuld met Harm Jan Luth het tegen elkaar op. Helaas voor de Schrijvers verloren zij.

Derde ronde
De derde ronde leverde een spannende strijd op tussen de drie overgebleven teams. Ook nu hadden de spelers steeds de keuze uit drie antwoorden. Deze ronde vielen de Burgemeesters Pieter Broertjes en Paul Depla, aangevuld met Jacqueline van Dijk af. Zij verloren het in de laatste ronde voor de finale van het team van De Slimste Mens.

Finale
En zo werd de finale een strijd tussen de Oud-Geschiedenisstudenten Coen Verbraak en Zihni Özdil, aangevuld met Stefan Louwers en De Slimste Mens Eric Smit en Hiske Verspille, aangevuld met Jan Wieger Posthumus. Daarin kwam het aan op snel drukken. Uiteindelijk bleek het team van De Slimste Mens de sterkste en gaan zij naar huis met de titel ‘grootste geschiedeniskenners van 2017’.

Achtergronden: zie www.ggq.nl

 

 

Nieuws