Schoolfilm van de maand maart: Goodwill Dumping

Goodwill Dumping

In maart is de korte documentaire Goodwill Dumping geselecteerd als Schoolfilm van de Maand, onderdeel van het initiatief Film in de Klas. In deze gestileerde modedocumentaire onderneemt regisseur Teddy Cherim met modeontwerper Lisa Konno een sciencefiction-achtige zoektocht naar wat er met onze afgedankte kleren uit de kledingcontainer gebeurt. De film laat zien welke reis zijn of haar afgedankte kleding aflegt en wat voor impact dat op lokale industrieën heeft. 

Deze les kan klassikaal of in groepjes gegeven worden en richt zich op leerlingen in het voortgezet onderwijs (Mens & Maatschappij, CKV, Beeldende Kunst) en het mbo (Burgerschap, Mode).

De leerling krijgt inzicht in waarom filmmakers (maar ook reclamemakers en kunstenaars) beeldmetaforen gebruiken om hun boodschap sterker te maken. Aan de hand van fragmenten uit een film tegen de kledingindustrie én uitleg van de filmmaker, maken leerlingen het gebruik van beeldmetaforen eigen. 

 Bekijk hier de film en het bijbehorend lesmateriaal.

Het doel van Film in de Klas is om scholieren door heel het land met de Nederlandse film en beeldcultuur in contact te brengen en hen bewust te leren kijken. Film in de Klas geeft docenten de mogelijkheid filmeducatie gemakkelijk in het onderwijs op te nemen. De films en lespakketten zijn gratis beschikbaar op schooltv.nl/filmindeklas.