Het Klokhuis
NPO Start

NTR-eindredacteur Joost van Krieken krijgt Erekruis van de Huisorde van Oranje

NTR-eindredacteur Joost van Krieken heeft maandag 1 juli van Zijne Majesteit Koning-Willem Alexander het Erekruis van de Huisorde van Oranje gekregen. Van Krieken kreeg deze bijzondere onderscheiding vanwege zijn verdiensten als muziekadviseur t.a.v. het jaarlijkse Koningsdagconcert dat de NTR al jaren uitzendt op NPO 2. In zijn toespraak roemde de koning Van Krieken vanwege zijn brede kijk op de klassieke muziek, zijn verrassende (crossover) blik op het Nederlandse muziekleven en zijn vertaling naar het medium televisie.
 
In de toespraak verwees de koning ook naar het NTR-programma Podium Witteman, dat vanaf september weer wekelijks wordt uitgezonden op NPO 2. Een programma dat klassieke muziek op een unieke manier portretteert. Van Krieken is vanaf de start eindredacteur van dit gerespecteerde programma.
 
Over het Koningsdagconcert
Het Koningsdagconcert vindt traditiegetrouw plaats in de maand voorafgaand aan Koningsdag en wordt op Koningsdag uitgezonden bij de NTR op NPO 2. Het initiatief voor het concert werd in 1985 genomen door Koningin Beatrix en Prins Claus. Tot en met 2013 vond het concert plaats op Paleis Noordeinde. Sinds 2014 wordt het concert georganiseerd in de provincie waar de Koninklijke Familie Koningsdag meeviert. Ieder jaar staat een andere combinatie van ensembles en artiesten centraal, die samen de grenzen tussen verschillende muzikale genres verkennen. De artistieke commissie van het concert bestaat uit Joost van Krieken, Liza Ferschtman, Remy van Kesteren en Sieuwert Verster. 

Nieuws