Naomi Steijger en Timo Tembuyser hebben de NTR Podcastprijs 2018 gewonnen. Zij lieten in een spannende finale de andere elf genomineerden uit Nederland en België achter zich.
Naomi Steijger en Timo Tembuyser, studenten aan de Toneelacademie Maastricht, maakten de indrukwekkende podcast "88 Woningraten", over de bewoners van een flat in Den Haag met wie de makers een koor vormen om te zingen tegen de eenzaamheid. Luister de podcast hier.
Gedeelde 2e prijs
De 2e prijs is dit jaar een gedeelde prijs. De prijs werd uitgereikt aan Ruben Pest en Robin van Gelder die de driedelige podcastserie "Het maakbare geweten" maakten en aan Marjolein Knol voor "Oerend HarTT", een podcast in drie delen over de TT in Assen.
Het was alweer de 28e keer dat de NTR de aanmoedigingsprijs voor aankomende podcast- en radiomakers uitreikte. De genomineerde inzendingen waren op 29 juli, 5, 12, 19 en 26 augustus 2018 te beluisteren in Radio Doc op NPO Radio 1. De finale, gepresenteerd door Mijke van Wijk, vond zondag 2 september plaats in De Brakke Grond in Amsterdam. De programma’s zijn nog altijd te beluisteren op Soundcloud, via Facebook en als podcast in de iTuneswinkel. Allen te vinden onder de zoekterm NTR Podcastprijs 2018.
De NTR wil met deze prijs, naast het vieren van het medium podcast, een podium bieden voor aankomende podcastmakers, hen richting geven en luisteraars kennis laten maken met hun werk.
Eindoordeel jury
De jury onder voorzitterschap van coördinator van NPO Radio 1 Wim Eikelboom was aangenaam verrast door het aantal van 46 inzendingen. Zowel de onderwerpen, van zeer persoonlijk tot gedegen onderzoeksjournalistiek, als de aanpak, met humor en lef, toonden een grote diversiteit. De jury heeft bij zijn eindoordeel vooral originaliteit, verbeeldingskracht en het gebruik van zoveel mogelijk aspecten van het vak willen aanmoedigen.
Uit het juryrapport:
De 1e prijs is voor:
'88 Woningraten - Een verzet tegen de eenzaamheid in de grote stad' van Naomi Steijger en Timo Tembuyser, Toneelacademie Maastricht
Een prachtig idee, een maatschappelijk geëngageerd scenario en een mooie compositie, heel goed. De ontknoping zorgt bij verschillende juryleden voor kippenvel. De podcast is de weergave van een sociaal buurtproject dat door de makers zelf is bedacht en door hen is uitgevoerd. De bewoners van een flat in een sociaal zwakke wijk in Den Haag worden uitgenodigd om een koor te vormen.
'88 Woningraten' is weliswaar niet perfect, maar de jury honoreert het niettemin met de eerste prijs vanwege de originaliteit en de conceptuele kracht. Het verhaal roept ook vragen op: het verhaal van mensen die aan het woord komen blijft summier wat betreft hun sociale achtergrond. En de opnamekwaliteit is niet altijd even goed.
De jury honoreert de wijze waarop de zanglessen worden gegeven en de gesprekken worden gevoerd. Ook is de jury heel enthousiast over het ontroerende slotstuk in de finale, waarin het sferische uit het hele stuk bij elkaar komt. Met name de 'begane grond-toon' spreekt aan. De makers komen niet alleen iets halen bij de bewoners van de Haagse flat, maar hebben ook iets gebracht.
De gedeelde 2e prijs die de jury uitreikt als aanmoediging van jong talent gaat naar:
‘Het maakbare geweten', driedelige podcastserie van Ruben Pest en Robin van Gelder, VPRO Dorst
De jury is zeer te spreken over deze serie. Een sterke en verrassende onderwerpkeuze met interessante subthema's en een goede deskundige. Ook de maatschappelijke relevantie spreekt de jury aan. De humor van de makers kwam bij dit zware onderwerp goed van pas. Toch is de jury hierover ook wat kritisch; het narratief, de wisselwerking tussen de twee makers, kan sterker en heeft nu soms iets ouwelijks. Het is af en toe zo eenvoudig dat het gevaar dreigt dat de luisteraar zich niet meer serieus genomen voelt. En de serie lijkt te veel een kopie van wat er in Amerika geldt als podcastnorm.De jury ziet niettemin uit naar een nieuwe serie van dit duo.
'Oerend harTT', driedelige podcastserie van Marjolein Knol, RTV Drenthe
Een met liefde gemaakte, verhalende podcast. Een sympathieke serie met anekdotes over een regionaal evenement met landelijke uitstraling: de TT van Assen. Couleur locale met prachtige details die toch de regio overstijgen. "Het scheurend rubber knalt uit je speakers," aldus een van de juryleden. De jury waardeert het zeer dat er bij een regionale omroep ruimte is voor dit type podcasts en moedigt regionale redacties aan om hiervoor ruimte te maken. De jury plaatst als kanttekening: de opbouw had spannender gekund en de maakster blijft nu wat onzichtbaar.
Foto: Lilian van Rooij