Koningsdag: schoolfilm van de maand april

Kinderen zingen op de Koningsdagmarkt

In april is de korte film Koningsdag geselecteerd als Schoolfilm van de Maand, onderdeel van het initiatief Film in de Klas. In de vrolijke film zien we de elfjarige Younes die tussen een feestvierende menigte de auto-onderdelen van zijn vader verkoopt. 

Terwijl de dag in het Amsterdamse park verstrijkt, voldoet Younes met steeds meer tegenzin aan vaders verwachtingen. Als pal tegenover hem het even oude volkszangertje Kelvin komt optreden, ontdekt Younes dat hij hierin niet de enige is. Dan ziet hij hoe Kelvin een drastisch besluit neemt, waardoor ook Younes’ Koningsdag niet kan eindigen zoals ie begon. 

Lesmateriaal
In de gratis les bij de film ontdekken de leerlingen hoe een personage in een verhaal kan groeien. Younes en Kevin maken zich tijdens Koningsdag los van hun vaders… Hoe laat je dat nu zien in beeld en geluid? Een fijne korte les (15 minuten) met kijkopdrachten die leerlingen nog meer uit deze vrolijke film laat halen. De les is perfect voor groep 5/6.

Bekijk hier de film en het bijbehorend lesmateriaal.

Interview met de maker

Steven Wouterlood is de regisseur van Koningsdag, een korte film met humor en onverwachte wendingen die je achterlaat met een goed gevoel. In dit 3-vragen-interview vertelt Steven wat hij wilde overbrengen.

Het doel van Film in de Klas is om scholieren door heel het land met de Nederlandse film en beeldcultuur in contact te brengen en hen bewust te leren kijken. Film in de Klas geeft docenten de mogelijkheid filmeducatie gemakkelijk in het onderwijs op te nemen. De films en lespakketten zijn gratis beschikbaar op schooltv.nl/filmindeklas.

Meer nieuws